icon clock07.09.2016
icon eye20
Спорт Фото

Студент, спортсмен і татів помічник

image-0-02-01-286749de66e299fa4e0dd7e7870d0deb119a267ac6870829386bb9fd2f83cb35-VМихайло Тупиця з Оноку зараз є студентом третього курсу факультету «здоров’я  людини» УжНУ, після закінчення якого зможе працювати вчителем фізкультури, масажистом, реабілітологом або фітнес-тренером. Саме за останнім фахом юнак вже працює під час навчального року. Справа в тім, що рік тому в Михайла після важкого онкологічного захворювання померла мама. Батько, аби прогодувати дітей, тяжко працює на землі: мають свій город, де вирощують помідори, і паї, засіяні зерновими культурами для власної худоби – корови, свиней та курей. Під час канікул син допомагає батькові у землеробстві і знає, як важко заробити копійчину. Тому, щоб не «витягувати» з батька гроші, він влаштувався індивідуальним тренером у один із фітнес-центрів Ужгорода.
– Гирьовим спортом я займаюся 4 роки. Саме тоді проходили змагання між сільськими радами і так вийшло, що з Оноку я був один і в командних змаганнях не міг брати участь. Побачивши гирі, вирішив спробувати. 24-кілограмові дві гирі я підняв 9 разів. Як для новачка це був хороший результат. Там мене і побачив Василь Потокі, котрий і запропонував стати моїм тренером. Після 2 місяців тренувань я вже зміг їх піднімати  51 раз. А ще через місяць тренер сказав, що я можу виступати у змаганнях на рівні України. Здобувши у Виноградівському ВПУ-34 фах слюсаря з ремонту автомобілів, подальшу свою долю вирішив пов’язати зі спортом, – розповідає Михайло. –  Цього літа я виконав норматив майстра спорту України. Це не перший мій чемпіонат України. Також багато разів я брав участь в змаганнях в місті Львові: тричі був на Всеукраїнському турнірі пам’яті професора Резнікова, останні два рази повернувся додому з чистим сріблом. Їздив на чемпіонат Європи та чемпіонат Угорщини, що проходив у місті Бекеш, на обох виборов золото. Щороку виступаю в чемпіонаті України серед студентів. Зараз готуюся на чемпіонат світу в Казахстан. А нещодавно в Мукачеві на фестивалі сили  у ваговій категорії від 85 до 90 кг я зайняв перше місце, отримав кубок і медаль. Аби здобути достойний результат, щодня тренуюся. Під час канікул відвідував фітнес-центр «Дарт». Звісна річ, гирі я можу піднімати і вдома. Але мені також треба виконувати допоміжні вправи із штангою, а також, щоб тримати тіло в тонусі, займатися на різних тренажерах.
На запитання «Що для Вас спорт?», Михайло Тупиця без вагань відповів:
– Перш за все – це здоров’я. Проте важливим є краса – гарне, підкачане тіло завжди у моді. Постійні тренування дають мені змогу тримати себе в хорошій формі. А участь у змаганнях, перемоги стимулюють до самовдосконалення. Після фізично важкої городньої праці я ще йду на тренування у «Дарт». Тут, у залі, я відпочиваю, розслаблююсь. Для мене це – як свято. Тому раджу всім одноліткам покинути шкідливі звички і обирати здоровий спосіб життя. Для цього корисно частіше прогулюватися свіжим повітрям,  відвідувати спортзал, дбати про свій зовнішній вигляд.  
Наталія Кобаль