СТОВ «Агро-Лучки» землі обробляють і громади підтримують

Після ліквідації колгоспів, багато земель опинилися у власності людей. Тоді ж у багатьох виникли і проблеми їх використання. Адже недостатньо винайняти техніку для обробітку, купити насіння зерна чи картоплі, – у землю потрібно спочатку вкласти, аби згодом отримати урожай і прибутки. А де взяти на це все гроші? Погодьтеся: сумна картина – спостерігати за гектарами колись родючих ланів, зарослими зараз бур’янами і чагарниками. Тож відрадно, що в 2016 році на Виноградівщині цю проблему взялися вирішувати СТОВ «Агро-Лучки». Про діяльність підприємства на території нашого району більш детально розповів заступник генерального директора Українського аграрного холдингу, до складу якого входить СТОВ «Агро-Лучки», Михайло Михайлович Савинець:

– Наразі СТОВ «Агро-Лучки» орендує понад 20 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення на території Берегівського, Мукачівського та Ужгородського районів у Закарпатській області, – зазначив Михайло Михайлович. – У тому числі обробляємо землі і на Виноградівщині: у селах Сасово, Підвиноградово, Олешник, Нове Село, Матієво та Вербовець. За останній час до місцевих бюджетів було сплачено більше трьох мільйонів гривень податків. Здійснюються виплати орендної плати за користування державними землями.
Конкуренція – це рушій прогресу. На сьогоднійшній день СТОВ «Агро-Лучки» платить найвищу ореду за земельні ділянки, що становить 600 кг зерна за 1 га орендованої землі. Продукцію фасують у мішки для зручності пайовиків та доставляють на місця. Важливо, що фахівці товариства допомагають переоформити спадщину для пайовиків із подальшою реєстрацією земельних ділянок за спадкоємцями. За бажанням здійснюється видача натуральної продукції у рахунок орендної плати, наприклад, високоякісного борошна чи цукру.
Надає товариство і вагому фінансову підтримку для соціальної сфери у Виноградівському районі. Так, зокрема, в Олешнику провели ремонт дороги, виділили кошти на придбання ігрових конструкцій дитячого майданчика, який облаштували в центрі села. Допомагали коштами місцевому дитсадку та школи. Надавалася фінансова підтримка для організації та проведення свят та культурних заходів у селах, спортивних турнірів для молоді. Невдовзі, спільними зусилями старости с.Сасово Івана Васильовича Криванича та за фінансової пітримки СТОВ «Агро-Лучки» буде встановлено транспортні зупинки.
– «Агро-Лучки» готові до подальшої конструктивної співпраці з керівництвом новостроворених ОТГ, тож список добрих справ зростатиме, – підсумував на завершення Михайло Савинець.

НА ФОТО: заступник генерального директора Українського аграрного холдингу, до складу якого входить СТОВ «Агро-Лучки» Михайло Савинець; дитячий майданьчик в с. Олешник, встановлений за сприяння СТОВ «Агро-Лучки».