icon clock18.05.2018
icon eye24
Політика Фото

СТАБІЛЬНОСТІ ЧЕКАТИ МАРНО

Людина звикає до всього. Погодьтеся: ми вже майже не говоримо про Надію Савченко, яку підозрюють у підготовці до замаху на керівників уряду і народних депутатів та поваленні конституційного ладу. Наприкінці березня вона оголосила голодування, свій 37-ий рік народження зустріла в СІЗО (минулого року святкувала в Індії). Ми вже наче й призабули про неї. Натомість нас більше хвилює інше. Споживачів комунальних послуг готують до нового різкого зростання тарифів. З 1 червня 2018-го ціни на газ можуть піднятися на 65%, це складе 11 гривень за кубічний метр. Про це заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський. На його думку, саме з цим і пов’язано масштабне урізання субсидій для українців – зараз її отримують 6,5 мільйона чоловік. Скільки людей і в нашому районі тепер ходять по кабінетах управління соцзахисту в надії почути для себе втішну новину, мовляв, вас субсидії не позбавлять. Але таких буде мало.
І в той час, коли ви ходите від газовиків до енергетиків, депутати Верховної Ради із величезними статками орендують коштом держави житло у Києві. Всього за минулий рік 175 парламентарів отримали компенсацію з держбюджету за оренду квартир чи готельних номерів. І 92 з них задекларували мільйонні статки — у національній валюті або в перерахунку на гривні. В числі тих, кому виплатили кошти, представники групи «Відродження» Євгеній Гєллєр — у нього 172 мільйони грошових активів, Юрій Шаповалов (задекларував 45 мільйонів), Артем Ільюк – 25 млн., Антон Кіссе – 22 мільйони. Серез позафракційних «бідняків» – Євген Мураєв (задекларував 94 мільйони гривень), Анатолій Денисенко (81 мільйон), Борислав Розенблат (43 млн. грн.). Із Народного фронту отаких 17, із БПП – 29, із «Самопомічі» – 5, з Радикальної партії Ляшка – 4 особи, із «Батьківщини» – 3, із Опоблоку – 7. Загалом депутати торік отримали понад 32 мільйони гривень компенсації за оренду житла. Мені здається, що ті з парламентарів, які мають шалені статки, які є олігархами або до них наближеними, не повинні претендувати на компенсацію – їм є за що винаймати квартири. Бо тих 32 мільйони вистачило б на виплату близко 25 тисяч мінімальних пенсій або 10 тисяч мінімальних зарплат.
Їм би брати приклад із поляків. Тут нещодавно депутати Сейму скоротили собі зарплату на 20% – за це рішення проголосували 240 парламентарів. Ці голоси дала переважно правляча партія, рейтинг якої став різко падати після того, як міністри виплатили собі премію, що дорівнює 10-разовому окладу. І як тільки депутати зрозуміли свою помилку, прийняли рішення про зменшення окладів, їх рейтинг знову пішов догори. А в наших Блоку Петра Порошенка і Народного Фронту рейтинги нижче плінтуса, та до такого «непопулярного» рішення вони й не думають вдаватися. А жаль.
Днями я розговорилася із батьком одного АТОшника. Розказав, що синові виділили два гектари землі, але що з нею робити – не знають. Бо земля ця аж біля Вербовця, далеко від міста. Продати її не дозволяється, а здати в оренду нема кому. От і пустуватиме цей рік, можливо на другу весну вдасться знайти орендаря. Чоловік виглядав щасливо, адже два гектари наділу – це, погодьтеся, для містянина немало. А я не стала його розчаровувати. Бо що там 2 гектари, коли у соратників Петра Порошенка братів Дубневичів задекларовано (подумайте тільки!) 469 земельних ділянок! У Дениса Омельяновича із Опоблоку в наявності 50 ділянок, у нардепа Валентина Нечипоренка – на одну менше. У заступника голови групи «Воля народу» Степана Ірхіва задекларовано 28 земельних ділянок, у Олега Лаврика із «Самопомічі» – 11. По сім земельних ділянок задекларували нардепи Сергій Пашинський (Народний фронт) та Нестор Шуфрич (Опоблок). Оце наділи! А тут люди радіють двом гектарам та й тим не можуть дати раду.
А між тим, астролог Олена Максимова вважає, що нинішній рік стане роком історичних змін у політиці і економіці. А наступний, каже, буде кращим від попереднього. Буде багато потрясінь. Але ми зможемо знайти способи викрутитися з безвихідних ситуацій. Ну, не знаю, не знаю. Мені видається, що навіть якщо в нас система і ламатиметься, то одні політики будуть замінювати інших, але ні перші, ні другі чогось суттєвого не вирішуватимуть. Народні депутати, я так думаю, почнуть перебігати з партії у партію, коаліція почне розвалюватися наяву, парламент не зможе приймати ніякі рішення. Стабільності чекати марно. Люди розчаруються навіть у тих, кому вірили до останнього. Я думаю, що дехто з нардепів втече за кордон (паспортів же мають по декілька) та розпрощається з політичною партією, щоб уникнути відповідальності за свої дії в попередні роки. Дострокових виборів, уже видно, не буде. Народ убожіє. Реформи себе не виправдають. Рішення політиків будуть приводити людей у гнів. Українці масово виїжджатимуть за кордон.
Розумію, мій прогноз надто песимістичний. Була б щиро рада, якби комусь вдалося його «підсолодити».
Мальвіна САВИНЕЦЬ