icon clock26.07.2019
icon eye24
Спорт Фото

Спортивні успіхи юного тенісиста з Виноградова

Перші згадки про гру, схожу на теніс, можна знайти в ХІІ-ХІІІ століттях в Італії. Вона називалася «джидоко», де м’яч відбивався рукавицею, дерев’яним щитком чи шкіряним ременем. Офіційно ж вважається, що теніс з’явився в ХІV  столітті на території сучасної Франції. Місцева знать захоплювалася так званою «грою долонею» («же де пом»), яка справила великий вплив на розвиток сучасного тенісу.

Сьогодні великий теніс має чималу кількість шанувальників як серед молоді, так і більш старшого покоління. Популярний цей вид спорту і в нашому місті.
Виноградівець Кіріл Куліков перейшов до восьмого класу міської ЗОШ №4. А ще хлопець четвертий рік активно і доволі успішно займається видовищним видом спорту – великим тенісом. Першим його тренером була наша землячка Анетта Велеган, а зараз хлопчиною опікується її сестра Біанка.
Саме батько Кіріла першим прийшов на місцевий корт, а вже потім зацікавив цим видом спорту і свого сина. У здібного хлопчини одразу дуже добре стало все виходити. Відтоді юнак майже щодня відвідує тренування, відшліфовує свою спортивну техніку і основні її компоненти – біг, хватка ракетки та удар по м’ячу. Для того, аби бути фізично розвиненим, Кіріл Куліков відвідує ще й секцію боксу. Бо це дуже допомагає спортсмену.
Не дивно, що вже після півроку активного тренування, юний тенісист взяв участь у дитячо-юнацькому турнірі з великого тенісу «Паланок» серед юнаків до 10 років, що проходив у Мукачеві, звідки привіз перше місце. Це неабияк окрилило хлопця і він ще з більшою віддачею та ентузіазмом став тренуватися. Наразі у його скарбничці призові нагороди (1, 2 та 3 місця) за успішні виступи на кортах Тячева – у Національному юнацькому турнірі з тенісу «День міста Тячів» у віковій категорії до 12 років та у відкритій першості Тячівської ДЮСШ з тенісу серед юнаків до 12 років, Виноградова – на Всеукраїнському тенісному турнірі ФТУ до 12 років, Берегова – на чемпіонаті Закарпатської області з тенісу серед юнаків до 12 років, Ужгорода – на Всеукраїнському турнірі з тенісу серед юнаків до 14 років.
Останнім часом досить успішно наш земляк-тенісист грає на змаганнях у сусідній Угорщині. Призові місця юнак виборов на турнірах Marso kupa FP12 (перемога) у парному розряді та Somlai Sándor Emlékverseny F12 (3 місце), що проходили у м. Ніредьгазо. Зайняв 3 місце на змаганнях Kálmán Napi teniszverseny у м. Дебрецен. На турнірі Farmmix kupa F12 м. Дебрецен виборов перемогу. Ось і нещодавно привіз перше та друге місця з турнірів Farmmix kupa F14, що проходили, відповідно, 25 травня та 29 червня цього року у Дебрецені.
Кумиром хлопця є іспанський тенісист, друга ракетка світу в одиночному розряді Рафаель Надаль. Адже Кіріл, як і титулований спортсмен, – лівша. А загалом хлопець має досить жорсткий характер і ніколи нікого не наслідує, бо намагається сам усього досягати у великому спорті. Батьки розповідають, щоб зацікавити сина, возили його в Умаг (Хорватія) на турнір серії АТР250, де грають тенісисти-професіонали. Він був у величезному захваті, брав у них автографи і фотографувався, спілкувався на тему тенісу, бо добре знає англійську. Та найголовніше – переконався, що відомі тенісисти такі ж звичайні люди, котрі аж ніяк не хизуються своїми досягненнями.
Загалом хлопчина з дитинства мав різні вподобання – кілька років ходив на танці, а ще три займався грою на трубі у музичній школі. Але все ж таки великий теніс взяв верх. Неймовірна заслуга в тому, що хлопець знайшов своє улюблене заняття, звичайно, його батьків Ігоря та Лії. Саме вони докладають чималі зусилля, а головне фінансові вливання (бо великий теніс зовсім не дешевий вид спорту). Мені надзвичайно імпонують такі батьки, котрі всіляко підтримують своїх чад, намагаються розвивати їх вміння і таланти, стимулюючи добиватися в житті професійних висот.
Наразі вони в чергове зареєстрували Кіріла на європейські змагання, де беруть участь рейтингові тенісисти. Тож побажаємо талановитому юнаку з Виноградова успіху і майбутніх перемог.
Любов ТОКАЧ