icon clock07.09.2016
icon eye83
Спорт Фото

Спорт – це не просто заняття, а спосіб життя

Про тренера Олександра Андрусяка директор Виноградівської ДЮСШ Іван Боршош відгукується тільки хорошими словами, відзначаючи, що цей молодий і талановитий фахівець присвятив себе роботі з дітьми, виховує в них усі найкращі спортивні і людські якості, прививає любов до фізичної культури та спорту.

Олександр Андрусяк з дитинства любив спорт. Грав у баскетбольній команді школи, пробував себе у гандболі і футболі, але врешті зупинив свій вибір на волейболі. Саме ця красива і динамічна гра найбільше припала йому до душі. Вступивши до вузу, активно тренувався на базі університету і грав за команду навчального закладу. До слова, він має дві вищі освіти – спочатку на стаціонарі УжНУ здобув фах «хіміка-еколога», а потім перекваліфікувався на викладача фізкультури у Рахівській філії Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Народився у Великому Бичкові, але знайшов кохання у нашому місті, де й оселився з дружиною. У 2008 році у Виноградівській ДЮСШ відкривалося відділення волейболу, куди він прийшов тренером. Наразі ще за сумісництвом працює викладачем фізкультури у Виноградівському ПТУ-34.
Коли починав працювати в ДЮСШ, мав чотири групи – по дві дівчат і хлопців (середня і старша). Зараз Олександр Андрусяк тренує лише одну групу (2002 рік і молодші), до складу якої входять переважно хлопці. Звичайно, не відмовляє й дівчатам. У нього тренуються волейболістки, які грають за збірну району. Бо основна жіноча волейбольна база знаходиться в Оноці, де з ними займається Петро Понедільник. Крім цього, є бази в Боржавському, де тренуються хлопці та дві групи в Королеві. Тренери підбирають дітей різного віку, щоб можна було сформувати з них відповідні команди. Новачки спочатку займаються окремо, щоб подивитися на їхній рівень підготовки та навчити азам волейболу, а потім вони вливаються до складу основної групи.
Найбільша нагорода для тренера – це вдалі виступи його вихованців на різних змаганнях. Підопічні Олександра Васильовича демонструють хорошу результативність,  завжди займають лідируючі позиції. У 2014 році хлопці здобули бронзові нагороди, а вже минулого вони стали чемпіонами області серед команд ДЮСШ 2002-2003 року народження. Також діти беруть участь у змаганнях із пляжного волейболу.
За останній період волейбол у Виноградові не тільки відродився, а й піднявся на належний рівень. Велику допомогу спортсменам надає голова РДА Михайло Русанюк, за сприяння якого проводяться кубок та чемпіонат району по класичному волейболу та  щорічний турнір із  пляжного волейболу. Свідченням того, що ця гра стала популярною є те, що тільки з нашого району у чемпіонаті беруть участь по 15-16 команд, до яких входять підопічні Олександра Андрусяка.
«Мої вихованці грають за нашу дорослу команду «Севлюш», разом із нами тренуються, їздять на змагання. Ми активно залучаємо талановитих дітей, і вони успішно грають в основному складі. До прикладу, колишній вихованець Виноградівської ДЮСШ Іван Чорний з Букового став чемпіоном області серед дорослих. Його односелець Едік Леньо навчається у Тернопільському університеті фізичної культури, грає за університетську волейбольну команду і минулого року вони стали призерами універсіади України», – розповів Олександр Васильович.
Для того, щоб займатися волейболом, за словами тренера, головне – мати велике бажання і не обов’язково високий зріст. В основному високими мають бути нападники і блокуючі гравці. Звичайно добре, якщо дитина рухлива і вміє вправлятися з м’ячем. А всьому іншому вона навчиться під час занять у ДЮСШ. Та для того, щоб в майбутньому стати професійним волейболістом, треба постійно працювати над собою, намагатися вдосконалювати свою майстерність, щодня тренуватися, і, звичайно, вести здоровий спосіб життя. Тренер власним прикладом заохочує до нього учнів. Адже спорт – це стиль його життя.
«Спорт – це основа здоров’я людини і займатися ним необхідно кожному. Фізкультура, яку ми викладаємо в школі, є загальнорозвиваючою, для зміцнення здоров’я, фізичного і психологічного розвитку дитини. Крім того, корисним є спілкування дітей в колективі. Взагалі, для школярів не повинно бути якихось жорстких нормативів. Високі результати – це для тих, хто професійно займається спортом. У школі мають бути фізичні навантаження, спрямовані насамперед на оздоровлення та зміцнення організму дитини. Навіть ті учні, котрі через певні захворювання звільнені з уроків, не повинні сидіти на лавочці, а робити якісь легенькі оздоровчі вправи. Кожен вчитель знає можливості своїх учнів і відповідно з ними займається. До мене на тренування також приходять різні діти, тому й вимагаю від них згідно їхніх можливостей. Та вважаю, що повністю відміняти оцінки з фізкультури не потрібно, бо це стимулює дітей займатися спортом. Оцінювання в школі має бути, можливо іншої форми, до прикладу, залік як у вузах. Інакше учні зовсім перестануть відвідувати уроки», – впевнений Олександр Андрусяк.
Дітям подобається займатися різними видами спорту і волейболом в тому числі. Часто вихованці Олександра Андрусяка залучають до цього виду спорту своїх друзів. Тренування проходять у спортзалі міської першої школи, і майже завжди він переповнений. «У нас дуже достойне підростаюче покоління спортсменів, серед яких, можливо, майбутні чемпіони Європи, світу та Олімпійських ігор. Головне, аби наша держава підтримувала спорт, фінансово його стимулювала, тоді й результати будуть лише найкращі», – підсумував тренер.
Любов ТОКАЧ