icon clock01.07.2016
icon eye37
Культура Фото

Шалений День Молоді у Виноградові вражав різноманіттям вишиванок

Минулої неділі на центральній площі міста із самого ранку було гамірно – готувалися до шаленого дня молоді. Та й, дійсно, свято пройшло на високому рівні – різноманітно, насичено та феєрично. Особливо видовищним був парад вишиванок. Урочиста колона із оркестром, маленькими українцями, що несли величезний український стяг та громадськими активістами району прямувала від фонтана до адмінбудинку влади. Вона  більше була схожа на показ мод національного вбрання – кожна вишиванка була по своєму красива та оригінальна.   
– Молодість – це не просто період у житті, коли є особливий стан душі. Це час щирих надій та великих планів, молодість – фундамент для подальшого життя. вам, молодим, випало жити у непростий і відповідальний період суспільно-економічної напруги, проведення антитерористичної операції на Сході країни. Я переконаний, що наша молодь, разом з нами, докладе максимум зусиль, аби здолати всі труднощі на життєвому шляху. Вірю, що ентузіазм молодих виноградівців і надалі працюватиме на розвиток рідного міста, нашої громади та держави. Ми, – зазначив Виноградівський міський голова Степан Бочкай. – Оргкомітетом підготували сьогодні різноманітну програму. Тож, переконаний, що цей День молоді стане по справжньому молодіжним, – гарним, креативним та екстремальним. Шановні виноградівці та гості міста, прийміть сердечні вітання з Днем молоді. Зі святом усіх тих, хто є молодим і хто відчуває себе молодим не лише за віком, а й душею. Миру вам, здоров’я, щастя, добра і веселого настрою.
З вітальним словом до присутніх звернувся і голова об’єднання Молодіжного руху Виноградівщини Олег Більда. У міській ЗОШ №4 проходили змагання відкритого обласного турніру зі стрітболу «Кубок міста Виноградів», на якому водночас проводився відбір представників Закарпаття до Всеукраїнського національного турніру. А на площі Миру проходили змагання з футбольного фрістайлу (жонглювання м’ячем – чеканка). Юним футболістам найбільш до вподоби у аномальну спеку були змагання з водного футболу. Вишикувалася черга і довкола учасників змагань з жиму на турніку та брусах. Вражаючими були показові виступи (майстер-класи) з дзю-до від фітнес-центру «Олімп» та школи кунг-фу «Він-Чунь Куенпай», а також студії здоров’я, безпеки і розвитку «ІРБІС» Віктора Чернікова. Змагання з перетягування канату відкрили депутати – міські змагалися з районними. Отож, кубок переможця отримали цьогоріч депутати районної ради.
Біля скульптури винороба було розгорнуто фотовиставку, пленер молодих художників і народних умільців та їхні майстер-класи. Так, Віолетта Обривко вчила дітей виготовляти вироби зі шкіри, так само шкіряні червоні маки припали до душі і маленьким учасникам майстер-класу Виноградівського державного коледжу МДУ. Сувенірні вироби ручної роботи реалізовувала Тетяна Шпак, а Ольга Гал представляла оригінальні вироби із глини, колекція яких у народної майстрині стає щороку ширшою. Також модниці мали змогу придбати авторські сумки ручної роботи від Rе-джинс та оригінальні прикраси, виготовлені руками Наталії Керечанин. Свої картини та малюнки представили широкому загалу Валентина Костьо, Любов Шпак, Валерія Богаш та Томас Медвецький.
Протягом дня діяли безкоштовні різноманітні атракціони та роздавали морозиво. Любителі поспівати мали змогу проявити себе в караоке, яке проводив ведучий всього молодіжного святкового дійства – директор міського будинку культури Святослав Гал. А ввечері на всіх чекав святковий концерт молодих виконавців у рамках місцевого проекту «Прояви себе», фаєр-шоу та сюрприз від організаторів свята – у нічному небі закружляли мерехтливі вогники запалених ліхтариків.
Хворі дівчатка були активними учасниками благодійного
ярмарку «Врятуй життя дитині!»
Окремий куточок на молодіжному святі виділили Виноградівській центральній бібліотеці.
– Ми підготували для продажу книги, аби виручені кошти передати для лікування хворих діток. Переважно це художня література, подарована нашими читачами, яка не є потрібною для бібліотеки. Крім того, ми підготували книжкову виставку під назвою «Все на світі можна вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину» – це література патріотичної тематики, галузева та художня. Тут є багато книг видавництва «Український пріоритет», які нам закупила влада за кошти держбюджету. Міська бібліотека розгорнула молодіжну книжкову виставку «Читай про себе». А поруч з книжковою виставкою «Казковий віночок» ми розгорнули дитячу поляну, де хлопчики та дівчатка граються, виготовляють намистинки з макаронів тощо. Також ми долучилися до Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна», де збираємо україномовні книги, які щоквартально передаємо у військову частину та шпиталі, – сказала директор ЦБС Катерина Вашкеба.
Було велелюдно і на благодійному ярмарку «Врятуй життя дитині!», організованому «Рухом підтримки закарпатських військових – Виноградів». Кількість подарованих небайдужими жителями району іграшок для реалізації просто вражала. Були тут і вироби народних умільців району та гуртківців районного центру позашкільної роботи з дітьми. Популярністю користувався «солодкий стіл», де продавали смачні тістечка, ба, навіть «гривні» та «долари», котрі спекла вдова загиблого героя АТО Оксана Ковач. Та найбільше людей юрбилося біля безпрограшної лотереї, лотами якої були не тільки іграшки, альбоми для малювання, сухпайки та військові шеврони, а й абонементи в спортзали «Олімп», «Дарт» та в JJ-клуб. Долучилося до благородної справи і держпідприємство «Виноградівський лісгосп», яке надало для реалізації саджанці декоративних дерев. Також головний лісничий підприємства Василь Староста подарував хворим діткам саджанці туй, як символ здоров’я та надії на радісне, безтурботне майбутнє. А от військові 128-ої ОГПБр зробили оригінальний куточок для «Фото патріота», де всі бажаючі мали змогу не тільки оглянути наявну у нашому батальйоні зброю, а й увіковічнити цю мить на світлині від фотостудії «Ера».
На ярмарку були присутні батьки хворих дітей, окрім тих, що зараз перебувають у лікарнях. Сестрички Галинка та Елізаветка Старости також були активними учасницями ярмарку – здружившись із маленькою волонтеркою Євгенією, вони продавали на площі квіти, виготовлені із надувних кульок.
Підсумовуючи ярмарку, координатор «Руху підтримки закарпатських військових – Виноградів» Михайло Роман озвучив виручену суму: всього вторгували на ярмарку та книжковій виставці, а також в караоке близько 15 тис грн. Зібрані кошти Михайло Михайлович одразу передав батькам чи родичам на лікування онкохворого Максима Рачка з Малої Копані та Ксеньки Гейруш з Виноградова, яка страждає наапластичну анемію (хворобу кісткового мозку), для підтримки життєдіяльності уражених невиліковною хворобою «муковісцидоз» сестричок Галинки та Єлизавети Старостів з міста, а також для придбання кохлеарного імпланту маленькій донечці військовослужбовця 128-ої ОГПБр Емілії Матішинець з Пушкіна, котрій лікарі поставили діагноз «Двостороння нейросенсорна глухота» (повна втрата слуху). На завершення Михойло Роман зазначив: «Ми вдячні всім, хто долучився до благодійної акції – і тим, хто приносив різні речі у волонтерський офіс для реалізації, і тим, хто їх придбав. Зайвий раз переконуємось, що світ не без добрих людей і чужих дітей не буває. Лише разом ми – сила».
Наталія Кобаль