icon clock14.02.2020
icon eye27
Політика Фото

Розробка стратегії розвитку Виноградівської ОТГ

Саме під такою назвою пройшло перше засідання робочої групи на чолі з Виноградівським міським головою Степаном Бочкаєм. У засіданні взяли участь заступники мера Василь Ціцей та Ігор Вантюх, сільські голові, населені пункти котрих входитимуть до складу Виноградівської ОТГ, окремі депутати міської ради, котрі є головами комісій, представники провідних підприємств та громадських організацій району.
Відкриваючи засідання, Степан Золтанович зачитав список із 43 членів робочої групи. Виступаючий зазначив, що до Виноградівської територіальної громади ввійде 12 населених пунктів, тому важливо обговорити бачення їх сталого розвитку в умовах децентралізації та в процесах добровільного об’єднання громади. Аби покращити рівень життя наших мешканців, треба обумовити важливі моменти, над котрими в першу чергу треба буде працювати: створення конкурентоспроможності та належних умов для інвестиційної привабливості, а також будівництво об’їзної дороги для вантажівок, водопостачання у Малій Копані, будівництво дамби у Боржавському, вивіз та утилізація твердих побутових відходів тощо.
– Стратегія розвитку є актуальним викликом для створення ОТГ. Тут важливо визначити пріоритетність проблем населених пунктів, які увійшли до ОТГ, ідентифікувати потенціали для розвитку ОТГ, визначити джерела ресурсного забезпечення для вирішення пріоритетних проблем, налагодити ефективну комунікацію між місцевим самоврядуванням і населенням. Також необхідно збудувати атмосферу довіри мешканців «міноритарних» населених пунктів до органу місцевого самоврядування, – зазначив основний доповідач – виконавчий директор Закарпатського АМУ, голова правління Агенства місцевого розвитку та інформаційних ресурсів «Європоліс» Олег Лукша. – Стратегічне планування це – суспільно узгоджена програма розвитку, яка сприяє згуртуванню мешканців громади, забезпеченню прозорої конкуренції за місцеві ресурси, підвищенню конкурентоспроможності громади в залученні зовнішніх ресурсів. Вона дає можливість підкреслити позитивний імідж – фаховість та перевага при залученні інвестицій. Вкрай важливою є систематизація даних та підготовка аналізу основних тенденцій розвитку громади.
Олег Васильович зазначив, що, на щастя, у Виноградівському районі немає жодних проблем зі створенням ОТГ і жоден населений пункт не переходить до іншого району. Базовими будуть громади, які входитимуть в повіти. Останніх на карті області буде 4. Відрадно і те, що на Закарпатті немає громад з низьким рівнем спроможності. Щодо Виноградівської ОТГ, то вона має доволі непогані показники – середній рівень.
Наталія КОБАЛЬ