icon clock30.09.2021
icon eye50
Фото Цікаве

Розкута думка юна, щире слово і чарівних барв розмай

У 2015-му вперше був започаткований районний конкурс дитячої літературно-художньої творчості «Світанкові роси». Ініціатори його і засновники – бібліотечні працівники Виноградівщини поставили перед собою єдину конкретну мету: виявити та підтримати обдарованих дітей шкільного віку, які мають нахил до рідної мови і слова та хист до малювання, що проявився у шкільних стінах. Вперше оголосили конкурс і вирішили проводити два тури: перший – у школах (лютий-березень), другий – відібрані конкурсні роботи дали на оцінку журі у Виноградівську дитячу бібліотеку. Кращі твори, оцінені у номінаціях та місцях, вікових категоріях, упорядкували і видали, як окремий альманах.
Стрімко летів час, але бажання друкувати твори дітей ще більше укріпилося. Мінялися учасники конкурсу, але значимість вдумливого підходу до юних талантів таки отримали можливість проявити свої здібності, показати власні опубліковані твори не лише ровесникам, а й батькам. У світ виходили щороку по альманаху, і ось уже в руках тримаю сьомий випуск.
У цьогорічному конкурсі взяло участь 45 школярів. Першого червня у міському парку Перені були проведені фінальні підсумки і визначені місця. Учні отримали можливість прочитати свої прозові і поетичні твори, оглянути виставлені тут живописні роботи. Присутні ще раз переконалися, яка багата дитячими талантами наша Виноградівщина. Це не лише творчий зріст учасників конкурсу, але й розширення жанрових горизонтів.
До 7 випуску 38-сторінкового альманаху «Дарунок дитячих сердець», який нещодавно вийшов у світ у накладі 100 примірників вміщено твори всіх 45-ти школярів. Якісний друк здійснив приватний підприємець Іван Буркало. Редагування та комп’ютерну верстку, художнє оформлення вдало виконала Йолана Любка.
Чим нас порадували цього річ юні конкурсанти? Молодих авторів збірки, що зробили перші виважені кроки на царині творчого життя, об’єднало бажання показати світові свою любов до Батьківщини, рідної землі, мальовничої природи, чистота довкілля і бажання змінювати світ, можливість творити добро на землі, радувати батьків, учителів і друзів своїми добрими вчинками, проявляти повагу до старших людей, цінувати все те, що нам Всевишнім дано.
У номінації «Золоте перо» серед учнів 5-7-их класів відмічені прозові твори семикласниць Тетяни Далекорей (Чорнотисівська ЗОШ), Христини Григи (Горбківська гімназія) та Анастасії Костак (НВК Боржавська ЗОШ). У цій же номінації серед учнів 8-9-их класів відзначено Олександру Гичко (Олешницька ЗОШ).
Серед авторів у номінації «Поетичні наспіви» 5-7-их класів перше місце посіла Інесса Козуб (міська ЗОШ), друге – Ніка Копча (НВК Боржавська ЗОШ), третє – Лариса Товт (Веряцька гімназія).
Переможцем у номінації «Поетичні наспіви» серед учнів 8-9-их класів стала Святослава Фенич (Фанчиківська ЗОШ).
Довго визначалися члени журі у номінації «Чарівна акварель». У ній кращими визнані Любов Вашкеба і Софія Ньорба (Виноградівська гімназія) та Арсен Дубляк (Малокопанський НВК). Серед учнів 8-9-их класів найкращими стали роботи Анастасії Тимошенко (Дротинська ЗОШ), Світлани Добоні (Оноцька ЗОШ), Мар’яни Лемак (Чоронотисівська ЗОШ).
У конкурсі «Світанкові роси» переможцем у номінації «Угорські мотиви» стала восьмикласниця Барбара Онуфрій (Шаланківська ЗОШ).
Вперше журі оцінило вибрані твори інших учасників, які увійшли у започатковану номінацію «Світ в мені і в світі Я». Серед прозових творів увагу привернули розповіді та оповідання В’ячеслава Іванчо (Букове), Вікторії Шародій (Горбки), Олександри Грошевої, Софії Мегеш, Олександри Береш, Каріни Марковці, Ванесси Лемак, Олександри Німець з Виноградова та Мирослави Горзов (Дротинці). Дуже вдалі ілюстрації до їхніх творів виконали юні майстри пензлю Катерина Губаль, Кароліна Михайлянич, Діана Турані (Виноградово), Крістіна Репка (Великі Ком’яти), Мар’яна Лемак, Камілла Шапі (Чорнотисово) та Світланан Добоні (Онок), Анастасія Костак (Боржавське) та інші.
Серед поетичних творів кращими журі визнало Техміну Расулову (Велика Копаня), Олександру Гідуц (Веряцька гімназія), Богдану Патер (Чорнотисово), Тетяну Леньо та Лесю Данкович (Олешник), Антонію Ласлов (Шаланки), Анюта Світлик (Хижа) та Вікторія Шароді (Горбки).
Цьогоріч розширилася географія юних конкурсантів, змістовнішими стали їхні роботи, на яких відчутний вплив сучасного світу. Позначився він на рівні сприйняття природних явищ, культурно-мистецьких подій та пізнанні школярами своєї причетності до сучасної цивілізованої доби.

Марія КОНКІНА,
керівник Виноградівського відділення ГО МАЛіЖ та літературного-мистецького об’єднання «Диво моє, калинове», член журі