icon clock17.05.2023
icon eye68
Культура Фото

ПРИВІТАЛИ МАТЕРІВ ЗАХИСНИКІВ

Другої неділі травня викладачі та учні Виноградівської мистецької школи імені Бели Бартока провели у найдревнішому у Виноградові римо-католицькому храмі Святого Яна Капістрана знакове культурно-мистецьке свято під назвою «Вшануй маму захисника».


Концертний виступ до дня матері розпочав самодіяльний народний оркестр народних інструментів Виноградівського міського будинку культури, який із піднесенням і чуттєвим захопленням зіграв невмирущу «Мелодію» Мирослава Скорика (художній керівник оркестру – заслужений працівник культури України Віктор Марушка). Треба справедливо віддати належне: ця людина самовіддано присвятила своє життя музиці, улюбленій роботі. Віктор Іванович 34 роки незмінно керує МШ ім. Бели Бартока. Всі ці роки він активно працює з хорами і оркестрами народних інструментів, пропагує між населенням Виноградівщини, області та близького зарубіжжя класичні і сучасні твори вітчизняної і світової музичної спадщини. У всьому домагається філігранної точності і чистоти звучання виконуваних творчим колективом відібраних творів. І це одразу відчувається на тому, як публіка тепло і щиро сприймає кожен виконуваний номер концертної програми.
Ведуча Наталія Сорводі наголосила, що війна торкнулася кожного. І клич «Слава Україні!», «Героям Слава!» для кожного з нас набув нового, чуттєво глибоко і заново усвідомленого, серцем осмисленого значення. На захід запросили матерів, дружин, сестер, коханих і дітей, які на війні втратили найдорощих і найрідніших. Ведуча оголосила хвилину мовчання… Хай пам’ять про них гуртує, єднає всіх нас та додає сили і волю, жагу до життя, наснагу примножувати трудову славу і міцність, подальше процвітання власної держави.


Оркестр виконав дві частини «Реквієму» композитора Карла Дженкінса із чарівним соло учениці Корнелії Шпірь. Час не лікує душевних ран і не рубцює, не притуплює біль утрати. Тому так виразно і щемно залом сприймалося аранжування мелодії «Там, біля тополі, калина росте» Петра та Павла Солодух з гурту «Еней», яку зіграв оркестр скрипалів (керівник – ст. викладач Маргарита Телек). Травень нагадав нам, що у кожного із нас є три матері: ненька Україна, громадянами якої ми є; Матінка Пречиста, яка благословила у хресну путь свого єдинородного Сина Спасителя людства і під надійним материнським покровом якої ми постійно перебуваємо, живемо, трудимось, творимо; і рідна наша матуся, яку ми не вибираємо. Вона нам дана самим Творцем Вселенної, дала нам життя, любов свою і ласку, турботу і вчить, як жити на цім білім світі, щоб бути корисними державі і людям.
Камерний хор викладачів та учнів мистецької школи виконав невмирущий духовний твір Цезаря Франка «Паніс ангелікус». Світлом і добром в кожному з нас відгукуються нескінчена за життя материнська увага, турбота, терпіння, її свята і жертовна відданість, готовність ціною власного життя закрити від лиха свою дитину. Саме для матерів, присутніх в омоленому віками залі цього древнього храму, що пережив набіги кочівників і не раз піднімався з колін, заново воскрешав святу Христову віру, прозвучав виконуваний оркестром «Королівський вальс», Генрі Манчіні та «Вальс» короля оперетти, Франца Легара.
Ведуча Наталія Юліусівна Сорводі подякувала матерям за недоспані ночі, за турботливі і ласкаві руки, найчутливіше серце, в якому ніколи не згасає любов. І все найдорожче стоїть за її словами, бо у світі усе починається з мами. Оркестранти підсилюють усе сказане твором Пітера Мартіна «Інтрада».
Улюблена народну піфсню «Ой, чий то кінь стоїть» озвучив акапельний багатоголосий спів жіночого камерного хору викладачів та учнів мистецької школи імені Бели Бартока. А вже як доповнення до пережитого від народної пісні враження оркестр народних інструментів дарує присутнім мелодії оркестрового твору на народну тему Юрія Польового «Намисто» та хорове виконання «Надійшла весна прекрасна» Богдани Фроляк.
Завершальним акордом свята тала мить, коли і вихованці мистецької школи піднесли запашні червоні троянди матерям полеглих воїнів. Хвилювання і ніжний трепет цієї миті передався всім присутнім у залі, які стоячи аплодували матерям. Прозвучала пісня Тараса Петриненка «Господи, помилуй нас», яку виконали солісти Світлана Гнетило та Янек Сакалош, під музичний супровід народного оркестру та камерного хору викладачів і учнів і, стоячи, підхоплює вся зала, акустичного по чистоті звучання і відтворенні цієї мелодії Божого храму.
«Вівальдіаною» Петера Мартіна та зачаровуючим соло на трубі Івана Кормоша в «Мій путь» Френка Сінатри оркестранти завершмли концерт і отримали заслужені гарячі оплески за високопрофесійну гру і ту велику насолоду, яку подарували слухачам, присутнім на цім неповторнім культурно-мистецькім святі.
Марія КОНКІНА, очільниця Виноградівського відділення ГО «МАЛІЖ»