ПОМОЛИЛИСЯ ЗА ЗЕМЛЯКІВ – ГЕРОЇВ УКРАЇНИ

23 травня в Україні відзначали День Героїв або свято пам’яті борців за волю України. І хоч постановив його у далекому 1941-му році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів, актуальне воно і нині – у час повномасштабної російсько-української війни. Адже саме тепер у нас чи не найбільше вояків та воячок – борців за самостійну соборну Українську державу.


Саме минулого вівторка ініціативна група громади міста Виноградів на чолі з Євгенієм Яриною організували і провели вечір пам’яті. Відкрив урочисту частину начальник відділу культури Виноградівської міської ради Віктор Югас. З вітальним словом до присутніх звернувся Євгеній Ярина. Він зазначив, що цього дня ми вшановуємо не вбитих руськими загарбниками захисників України протягом 2014-2023 років, а й усіх полеглих воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів другої світової війни, героїв небесної сотні, медиків, волонтерів, рятувальників, правоохоронців…


Іван Бора з Підвиноградова, котрий за весь час війни активно займається волонтерською діяльності, закупив сині та жовті лампадки і перед початком заходу разом з помічниками та помічницями виклав їх у формі нашого національного тризубу, у якому закодовано слово ВОЛЯ. Адже саме на вівтар волі наші герої поклали свої молоді, спраглі до життя душі. Поруч родичі вбитих москалями захисників виклали червоні лампадки у формі хреста, що стало символоами пролитої за Батьківщину невинної крові і щирої молитви до Всевишнього за царство небесне їх душам. Присутні запалили ці лампадки і священики різних конфесій розпочали соборний молебень заупокійну панахиду. У одній шерензі пліч-о-пліч молилися духівники Православної церкви України, греко та римо-католицьких церков і навіть приїхав з Мукачева глава мусульманської релігійної громади «АЛЬ-КАУСАР-ДЖАМІ» у Закарпатській області, директор благодійного фонду «Міжнародний центр економічного розвитку «КОВСЕРЬ» Заман Байрам Огли. З духовною проповіддю виступив настоятель Виноградівської церкви Успіння Пресвятої Богородиці, декан Виноградівського деканату о. Мирослав Сипко. Своїми роздумами з приводу того, хто такий герой поділився Юрій Антолик, батько загиблого воїна Івана Антолика.


Вшанувати героїв та героїнь України прийшли начальниця першого відділу Берегівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковниця Оксана Лівик, майор Віктор Михайлишин, начальник відділення рекрутингу та комплектування, соціальної підтримки першого відділу Берегівського РТЦК та СП, заступник Виноградівського міського голови Василь Тесличко, волонтери, родичі та побратими полеглих воїнів та громадські активісти.
Наталія КОБАЛЬ