Подбайте про безпеку своїх дітей!

Останнім часом Інтернет-видання та ЗМІ рясніють повідомленнями на кшталт «Кір наближається!», «На Закарпаття насувається епідемія кору». Заголовки лякають. Цікаво, а якою є ситуація в нашому районі? Адже дійсно, через різке зростання захворюваності на кір в сусідній Румунії, закарпатські медики занепокоєні можливістю поширення цієї хвороби і в нашій області. Тож про те, як уберегти дітей від кору, наскільки ймовірною є небезпека спалаху цієї недуги в нас, на Виноградівщині, і якою наразі є ситуація з профілактичним щепленням, нашій газеті надали коментарі виноградівські медики: завідувач підрозділу дитячої консультації поліклініки Світлана КРАВЧУК, лікар-імунолог Оксана ГАНУЛЯК та вакцинатор Вікторія КРАУС:

– Останнім часом випадків захворювання на кір на Виноградівщині не було. Проте краще убезпечитися й провести профілактичне щеплення дітям першого року життя і шестирічкам. Тим більше, вакцина є. Реакцій та ускладнень вона не дає жодної. Вакцина хороша, якісна, виробництво – Бельгія. Загалом це щеплення дає 95 відсотків захисту. Колись, наприкінці 90-их, до нас приїздили фахівці, аби визначити рівень напруженості колективного імунітету до кору (брали кров з пальця у школярів) і нульовий показник був на той час у 2% від загальної кількості. Тобто, 98 дітей зі ста (щеплених) мали імунітет проти кору. До речі, востаннє різке зростання захворюваності в нашій області відбулося в 2013 році, причому протікало атипово. Зазвичай хворіють діти будь-якого віку (переважно шкільного), починаючи від 3-х років і старші. Але лякатися спалаху кору в нашому районі наразі не варто. Адже потенційної небезпеки, як такої, немає – на сьогоднішній день жодного випадку захворювання на кір не зафіксовано. До того ж, ситуація з щепленням дітей у нас, на Виноградівщині, краща, ніж в інших районах Закарпаття. На даний час 80% від їх загальної кількості щеплено. Це хороший показник на рівні області.
Користуючись нагодою, хочу повідомити батьків, що наразі в нас є вакцина АКДП (індійського виробництва, проти кашлюку, правця і дифтерії). Чим менший вік дитини (якщо починати згідно календаря щеплень у 2, 4 і 6 місяців), тим легший перебіг і немає ніяких ускладнень. Але чим старша дитина і чим батьки довше відтягують те щеплення, тим більша ймовірність побічних дій. Усі лікарі наголошують на цьому. Причому перед щепленням і після нього ще три дні проводиться десенсибілізація (підготовка організму дитини до легкої реакції на вакцину), щоб не було ніяких ускладнень. Тому просимо батьків, щоб вони своєчасно зверталися на це щеплення і не боялися його. Адже дійсно страшною є не вакцина – до страшних наслідків може призвести відмова від вакцинації. Візьмімо, до прикладу, таку небезпечну недугу, як дифтерія, від якої обов’язково треба щепити дітей – адже буквально за півгодини дитина може згаснути внаслідок набряку слизових і дихальних шляхів.
Так, вакцинами наразі ми забезпечені, зокрема, в достатній кількості в нас є протиполіомієлітна, для шести річок – АДП (яку ми не мали 4 роки), АДП-М. 27 січня отримали 200 доз комбінованої вакцини КПК (кір, краснуха, паротит). На даний час використано 73 дози, в залишку – 127 доз.
Кір страшний ускладненнями, які він викликає (ймовірним є, до прикладу, отит, менінгіт, енцефаліт), внаслідок яких діти стають інвалідами. Тож небезпідставно бояться не так самої хвороби, як її ускладнень. Захист від кору проводиться після закінчення вакцинації від дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, менінгіту і гемофільної інфекції. Проте є діти, для яких ще не закінчено вакцинальний комплекс, тобто, три АКДС (від дифтерії, кашлюку, правцю і поліомієліту) і тому ми не можемо зробити їм щеплення від кору, хоч по віку вони й підлягають його проведенню.
Насамкінець наголошуємо: єдиним захистом від цієї небезпечної інфекції є профілактичні щеплення. Тож щоб захистити дитину від кору, потрібно подбати про його своєчасне проведення.
Ганна КОБАЛЬ