icon clock05.05.2016
icon eye15
Політика Фото

Питання інтеграції ромів у громадянське суспільство – на постійному контролі райдержадміністрації

 Минулого тижня під керівництвом голови райдержадміністрації Михайла Русанюка відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Про стан інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на території Виноградівського району», в роботі якого взяли участь не тільки керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, сільські голови населених пунктів, на території яких розміщені місця компактного проживання ромів, та лідери і представники ромських поселень з Королева,  Підвиноградова, Великих Ком’ят та Пийтерфолва, але й гості – директор Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко і координатор Ромського освітнього фонду в Україні Сергій Пономарьов.

Як відразу ж окреслив Михайло Русанюк, тема зібрання обширна, а мета – цільова, тож обговорення основних проблемних питань стану інтеграції ромів в українське суспільство проводилося дотично до всіх проблем, з якими повсякдень стикається ромська національна меншина. На Виноградівщині є близько 10-ти місць компактного проживання ромів. І саме в русло діалогу влади і лідерів ромських громад спрямовував роботу «круглого столу» керівник району. Але найперше  начальник відділу охорони здоров’я РДА Леся Королевич  інформувала присутніх на засіданні про стан забезпечення ромів медичними послугами, акцентуючи увагу на проблемах малюкової смертності та ранньої народжуваності юних дівчат ромської народності, які стають матерями, не досягаючи повноліття. В аспекті основних проблемних питань у сфері освіти вів мову заступник начальника управління – начальник відділу освіти управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Жупанин. Цілу низку проблемних питань, які турбують ромські громади району, порушив  голова обласної організації партії «Зелена планета», генеральний директор ТОВ «Експерт» Євгеній Ярина. Своїми думками з приводу інтеграції ромської національної меншини в українське громадянське суспільство поділився керівник апарату райдержадміністрації Юрій Продан.

Ольга Жмурко інформувала присутніх на засіданні про реалізацію державної політики щодо ромів на території України, а Сергій Пономарьов представив присутнім стипендійну програму для ромів «Права та гуманітарні дисципліни на 2016-2017 рр».
Михайло Русанюк довів до відома учасників круглого столу інформацію про те, шо на території району діє Програма «Ромське населення Виноградівщини на 2016-2020 рр.» та Програма «Підтримки освіти, культури та традицій національних меншин на 2016-2020 рр.», а також зазначив, що проблемні питання інтеграції ромів у громадянське суспільство періодично розглядаються на нарадах, засіданнях «круглих столів» та перебувають на постійному контролі райдержадміністрації.

Про всі свої наболілі проблеми розповіли за «круглим столом» присутні на засіданні лідери і представники ромських поселень, зокрема, про факти зухвалого й неупередженого ставлення до ромів, труднощі з працевлаштуванням та отриманням земельних ділянок під забудову тощо. Своє бачення цих проблем висловили лідери ромських громад Арсеній Богар, Ласло Дюрі та Балаж Пенцу (районне ромське культурно-просвітнє товариство «Романо-Дром»). У форматі обговорення та діалогу учасники зібрання констатували, що задля вирішення проблематики стану інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини потрібен системний підхід, який передбачає не тільки зусилля влади, але й суспільну віддачу ромського населення.
Ганна КОБАЛЬ