icon clock28.12.2023
icon eye116
Кримінал Фото

ПЕРША ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА ДІАНИ ДОБОШ-БРОДИ

Художниця Діана Добош-Брода із села Онок Виноградівської тергромади презентувала свою творчість у виставковій залі ІМПАСТО. Її перша персональна виставка склалася з чотирьох десятків графічних та живописних полотен. Більшість робіт створені за останні два роки. Це яскравий світ емоцій як у реальному світі, так і в уявному. Митскиня зважено і продумано підходить до створення свої робіт, тому і сюжетно, і композиційно вони гармонійні, позитивні, іноді ейфорійні, а загалом дуже жіночні. Графічна техніка для Діани займає більш тривалий період творчості, адже художня освіта – графік-дизайнер, наштовхувала її на це. А ось живописом вона захопилася трохи більше двох років, виїжджаючи на пленери у складі групи ART LIFE. Пастозна манера написання картин виявилася найзручнішою, позаяк дозволяє їй залишати в сюжеті картини графічні мотиви. Ще однією вагомою частиною творчості художниці є ілюстрація. Вона створила малюнки для декількох книг та брала участь у проекті «Шлях переможця.UA» куди потрапила її робота «Покрова». Для глядача експозиція – це насолода красою, душевністю і затишком. Деякими роботами можна милуватися, як оздобою до нашого життя, деякі занурюють у інший світ. Художницю турбують різні теми, тому що осмислення та роздуми для неї вагомий крок. Завдяки цьому творчість Діани така багатогранна та різноманітна, але з впевненістю не можна сказати що в ній переважає. Відмінною, хібащо, є образ жінки-берегині, до якого вона протягом творчого шляху неодноразово повертається. Символічний образ, у різних іпостасях, з різним інтонаційним і духовним забарвленням та вічно актуальний для нашої української нації.

Цю виставку потрібно оглядати без поспіху. Адже мисткиня саме так працює – врівноважено, з помірним самоконтролем, витрачаючи потрібний час, ніби «штопаючи» полотно чи то графічними закарлючками, чи плоскими живописними латочками. Якщо вистачає часу, то глядач неодмінно це підмітить. Почне розрізняти творчу гру графічних образів та живописну суцільну реальність. Живопис Діани не балакучий на відміну від графіки. Кольори швидко адаптуються на площині, і пряме споглядання одразу дозволяє бачити зображувані об’єкти. Але під кутом іншого сприйняття перед нами виникає «лискучі» ознаки реальності вихоплені зі світу клаптиками з живодіючею рідиною. Вони не вібруючі, не семантичні – вони сталі площини, освітлені під різним кутом.

Графічна серія – це ще один кутовий прийом художниці видозмінити реальність, додавши до неї свого мускусного смаку. Тут кутів необмежена кількість. Необмежена кількість і рефлексій, які виникають через роздріблення та складання зображень. Є серед них, звичайно, зовсім звичайні роботи(акварель, наприклад). Певно, вони виникли у художниці знову ж таки в період повертання кута творчих пошуків та намагання від чогось відштовхуватись. Здається, що Діана не намагається боротися з мистецькими догмами, бо названі мною кути її творчості дозволяють бути щоразу іншою у стосунках з мистецтвом. Вона насолоджується цим сповна.

Іншими кутами можна назвати ілюстрацію, дизайн та постійна робота з дітками, адже вона викладач у школі мистецтв. Це все регенерує в ній цілісну творчу особистість.

Відкриття пройшло бурхливо, адже прихильників творчості у Діани багато, як і колег, друзів, родичів, учнів та просто знайомих. Лунали музичні привітання від колег по мистецькій школі, де вона працює. Багато теплих, зворушливих емоцій.

ДОВІДКОВО:
Діана Добош-Брода (1987р.н.)
Художниця, графік, дизайнер, педагог.
Народилася в селі Онок. Закінчила Ужгородський коледж мистецтв ім. Ерделі, де отримала спеціальність художник-дизайнер та Закарпатський художній інститут – спеціальність дизайнер-графік, викладач.
Працює викладачем образотворчого мистецтва у дитячій школі мистецтв ім. Бартока, м. Виноградів. Учасниця багатьох групових виставок та пленерів.

Валентина Костьо, адміністратор виставкової зали ІМПАСТО.