icon clock20.04.2017
icon eye31
Фото Цікаве

Отримати правову допомогу безкоштовно. Реальність чи міф?

Сьогодні нам постійно доводиться стикатися з правовими питаннями у повсякденному житті. Проте далеко не всі мають юридичну освіту та належні знання, щоб захистити свої права чи відстояти свою позицію. Саме тому досить часто доводиться звертатися до сторонніх осіб, щоб отримати таку правову допомогу, і, як правило, доводиться за неї платити.
В Україні досить розвинений ринок надання платних юридичних послуг. Але чи завжди необхідно платити за отримання правової допомоги? Чи є реальна можливість отримати юридичні послуги безкоштовно?
В Україні з 2011 року діє Закон, який визначає можливість отримання безкоштовної правової допомоги (Закон України «Про безоплатну правову допомогу»). Реалізація та застосування цього Закону дає реальні можливості для отримання безкоштовних юридичних послуг.По-перше, законодавчо розподілено всі види безкоштовних правових послуг на дві категорії – безкоштовна первинна правова допомога та безкоштовна вторинна правова допомога.
Безкоштовна первинна правова допомога включає в себе такі послуги:
1) надання правової інформації;
2) надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
3) складення   заяв,  скарг  та  інших  документів  правового  характеру (крім документів процесуального характеру);
4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної  правової допомоги та медіації.
Такі послуги безкоштовно повинні надаватися всім, хто законно перебуває на території України.
Безоплатна вторинна правова допомога покликана створити рівні умови для доступу осіб до правосуддя.На відміну від безкоштовної первинної правової допомоги, вторинна правова допомога надається виключному переліку осіб та щодо неї встановлений особливий порядок надання.
Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:
1) захист;
2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
3) складання документів процесуального характеру.
Безоплатна правова допомога – гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Станом на сьогодні у Закарпатській області – це мережа, яка складається з Регіонального, 3-х місцевих центрів та 13 бюро правової допомоги, одне з яких працює у м. Виноградів.
За детальною інформацією щодо надання безоплатної правової допомоги звертайтесь за адресою: м.Виноградів, пл. Миру, 3, каб.115, тел.: 2-64-56.
Аліса Богдан,
начальник відділу«Виноградівське бюро правової допомоги»