Осінній сезон концертів відкрив австрійський акордеоніст Мартін Віттібшлагер

Минулого тижня у Виноградові, в міському будинку культури виступав відомий австрійський акордеоніст Мартін Віттібшлагер. І саме гість з Верхньої Австрії, лауреат багатьох міжнародних конкурсів та фестивалів розпочав осінній сезон п’ятничних концертів. Працює Мартін Віттібшлагер викладачем у музичних школах, виступав з концертами в Угорщині, Чехії, Словенії, Італії, Австрії, Німеччині, США і Росії як сольний виконавець та у складі музичних гуртів.
До слова, австрійський музикант давно мріяв побувати в Україні. Закарпаття ж він відвідав в рамках проекту «Культурне літо» на запрошення сестри головного архітектора Виноградівського району Маргарити Тегзе – Ольги Ленар-Дьоміної, яка мешкає в Австрії і є організатором міжнародних пленерів. Адже в Мартіна дуже багато друзів-художників, з якими він часто зустрічається, охоче виступає на виставках, підтримує майстрів пензля. Між іншим, він часто зі своїми учнями грає українські мелодії.
Концерту австрійського гостя передували виступи самодіяльного народного інструментального ансамблю Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока (директор – заслужений працівник культури Віктор Марушка) та вихованця школи мистецтв Богдана Коваленка.
Відтак у виконанні австрійського гостя звучали авторські та фольклорні мелодії, в тому числі композиції «Полька», «Вогонь», «Літо» та колоритні традиційні наспіви альпійських горців. Затим до Мартіна приєднався місцевий музикант Йосип Чуприк, який імпровізував у парі з маестро.
Насамкінець музикант відповідав на запитання виноградівських шанувальників музики, а директор будинку культури Святослав Гал подарував австрійському акордеоністу на знак вдячності за чудовий концерт сувенірну бартку як символ дружби.
А на прощання Мартін Віттібшлагер надав «Новинам Виноградівщини» ексклюзивне інтерв’ю. Зокрема, розповідав, що вперше побував у нашій країні і, як каже музикант, йому дуже сподобались і Україна, і українці.  Щодо вражень від Виноградова, його здивувало, що вулиці нашого міста заповнені людьми, що тут вирує повноцінне життя. Адже жителі Австрії більше полюбляють «спілкуватися» з комп’ютерами і в разі необхідності їздять машинами. Австрійський музикант і композитор відкритий для спілкування і з задоволенням приїде до Виноградова знову. Україні ж він бажає передусім мирного неба, а Виноградову і виноградівцям – подальшого розвитку та процвітання.     
Концерт пройшов із новим стаціонарним звуковим обладнанням, яке закупила міська рада. За словами Святослава Гала, нове звукове обладнання піднімає організацію заходів на вищий рівень і дає можливість здійснювати аудіозаписи творів у виконанні всіх місцевих колективів району для формування бази пам’яток нематеріально-культурної спадщини Виноградівщини. Іще одна новинка проекту п’ятничних концертів під назвою «Прояви себе» – заохочувальні призи від місцевих приватних підприємців для обдарованих аматорів сцени.
Ганна КОБАЛЬ