icon clock19.11.2020
icon eye29
Фото Цікаве

Наше покликання – творити добро

Перші кроки в світі творчої фантазії – це і перші кроки назустріч своїм творчим можливостям, досвід в оволодінні духовним скарбом у злагоді і гармонії з природою, любити і робити добро.
… Ось уже 17 років у Новому Селі діє благодійна організація «Люби і роби добро». Зініціювала його створення автор цього матеріалу – Мелінда Молнар. Спочатку проводила заняття у себе вдома для 12-ти дітей. З лютого 2006 року я працюю завідувачкою Новосільської бібліотеки-філії. Тому й з’явилася можливість проводити заняття даного клубу в читальному залі бібліотеки, де діти і дорослі мають можливість безкоштовно навчатися малювання, співати, грати в театрі, вчитися бачити прекрасне навколо себе. Члени благодійної організації виготовляють іграшкові персонажі для лялькового театру. Організація стала центром духовного і творчого зростання дітей різного віку та дорослих; розвиває відчуття впевненості в собі і результатах своєї праці.
Роботи виставляються на обласних і районних фестивалях, членів організації запрошують на дні села, у літні дитячі табори. Тут вони проводять майстер-класи по бісероплетінню, малюванню і розфарбовуванню гіпсових фігурок, арт-фейсу. До прикладу: на районному фестивалі виноградарів-виноробів у Виноградові, на HUNGARY FEST в Ужгороді, «Куруц-фесті» у Пийтерфолво, «Ірко таборі» в Берегово, у греко-католицькому таборі відпочинку в селі Анталовці, на католицькому сімейному дні в селах Чома, Чепа, Перехрестя, Вишково, Берегово, Матієво, Ботар, м.Винорадів та ін. Від найменших до старших дівчат і юнаків всі присутні з великою старанністю займалися ручною роботою. З-під рук маленьких творців виходили великі шедеври мистецтва. Батьки задоволені, що діти зайняті серйозною справою, не марнують час на вулиці.
«Люби і роби добро» давно вже стало центром творчого й духовного зростання юнаків та дівчат, способом життя. До того ж організація проводить екскурсії у санаторій-профілакторій «Теплиця», в Солотвино, Косино, Велятино, Шаяни, а також за межі країни в Угорщину. Так, унікальною була поїздка членів у табір «Без кордонів» у м. Будапешт. Це не просто табір, а те місце, де діти отримали багато нових друзів, радості, приємні враження, незабутні позитивні емоцїї, відвідали визначні пам’ятки Будапешту (Парламент, Замок Буда, Церкву Святої Маттіас, Площу Героїв). Від спеки освіжались на пляжі, брали участь у комплексних педагогічних та ремісничних заняттях, відвідали парк пригод. Крім рукоділля члени організації долучаються до заходів, організованих спільно із представниками Товариства угорської культури, греко-католицькою та іншими конфесіями, працівниками соціально-культурних об’єктів села проводяться різноманітні масові заходи як у приміщенні бібліотеки, так і за її межами. Такі заходи дають людям культурну та освітню цінність, дозволяють забезпечити соціальну взаємодію між людьми. Спільна активність у заходах має значний позитивний вплив на учасників. Вони прививають учням любов до художнього слова, сприяють створенню оазису добра, радості пізнання, де всім затишно і цікаво.
Благодійна організація «Люби і роби добро» проводить і благодійну роботу. Робота організації відома як в Україні, так і за її межами. Налагоджена творча співпраця із БФ «Мистецтво за націю» (Угорщина), БФ «Carpediem» м. Кулч (Угорщига), а також Місіонерським рухом «Подари надію» (м. Київ.).
Члени організації «Люби і роби добро» шиють маски у рамках карантину, який запроваджено в країні і безкоштовно роздають їх пенсіонерам та малозабезпеченим односельцям, тим людям, які потребують…
Благодійна організація з 2015-го року бере участь у грантовій програмі «Bethlen Gábor Alap», оголошеним Угорщиною. Завдяки перемозі у грантовій програмі Угорського фонду «Bethlen Gábor Alap», БО «Люби і роби добро» за ці 5 років здійснила закупку матеріалів для подальшої активної роботи гуртка. У 2012 році створено клуб для молодих мам і діточок, у 2017 році створено клуб пенсіонерів «Незабудка». Організовували різні масові заходи для найменших, і для найстарших односельців.
У 2020 році благодійна організація також отримала грантову допомогу, завдяки якій зроблено закупку техніки. Висловлюємо щиру вдячність фонду «Bethlen Gábor Alap» (Угорщина) і надіємось на подальшу підтримку.

Мелінда Молнар, завідувачка Новосільської бібліотеки-філії