Найстаршому читачу районки Андрію КОЗАКУ сьогодні виповнилося 99 років!

 

Гортаючи стрічку новин у facebook, натрапила на пост: «Адресую найщиріші вітання від родини та від себе особисто – Андрію Михайловичу Козаку з нагоди його 99-річчя! Низький уклін Вам за ту складну життєву дорогу, по якій Ви пройшли гідно і зберегли у своєму серці тепло і любов для кожної близької Вам людини. Бажаємо жити в здоров’ї і щасливо, а ми завжди будемо любити і поважати Вас!». Написала невістка іменинника городянка Оксана Козак.

Мою увагу привернула світлина: старожил, зручно вмостившись у кріслі з кицькою на колінах, читає нашу районну газету. І в думках промайнуло – Андрій Михайлович не тільки єдиний серед живих у районі ветеранів Другої світової війни, а найстарший читач та поціновувач районної газети, якій, до слова, 16 грудня виповниться 77 років.

Чимало вітань того дня линуло на адресу поважного іменника не тільки від родичів, друзів та знайомих, а й від Берегівської районної державної адміністрації,  Виноградівської міської ради та виконавчого комітету, районної ради ветеранів війни і праці…

Народився Андрій Козак 8 листопада 1923 р. у с. Пилипець Міжгірського району в сім’ї селянина-бідняка. У родині було 12 дітей, з яких вижило тільки п’ятеро. Працювати розпочав з 6 років, випасуючи худобу односельчан. У 1938 р. закінчив 8 класів народної школи.

У часи Другої світової війни брав участь у визволенні Чехословаччини і Польщі, двічі поранений, нагороджений орденами та медалями за звитягу, та рядом ювілейних нагрудних знаків.

Працював секретарем Міжгірської сільради, у лісгоспі, був головою колгоспу «Перемога», заступником голови Міжгірського райвиконкому.

Заочно закінчив Львівський лісотехнічний інститут (інженерно-економічний факультет).

Після укрупнення районів направлений на роботу директором Виноградівської взуттєвої фабрики, яка за 10 років його керівництва зайняла лідируючі позиції в своїй галузі.

У 1973 р. обраний головою Виноградівського районного виконавчого комітету, де пропрацював до виходу на пенсію.

З початку створення ветеранської організації (1987 р.) був обраний заступником голови, також довгий час був головою районної ради ветеранів війни і праці.

Звання «Почесний громадянин міста Виноградів» Андрію Козаку присвоєно у 2003 році.

Указом Президента України у 2007 р. відзначений державною нагородою – орденом «За заслуги» III ступеня.

Втіхою у житті поважного іменинника є син і дочка, три онучки і правнук Віктор.

Доброго здоров’я Вам, Андрію Михайловичу, добробуту і злагоди в родині, обов’язково зустріти 100-літній ювілей у мирній, суверенній Україні!

Наталія КОБАЛЬ