icon clock04.06.2022
icon eye88
Кримінал Фото

На Закарпатті СБУ блокувала схему продажу гуманітарної допомоги

За даними слідства, до оборудки причетна керівниця однієї із волонтерських організацій. Вона продавала гуманітарну допомогу, у тому числі й військове спорядження, яке безкоштовно надходило від меценатів, волонтерів або іноземних структур.

Зловмисниця маскувала продаж під виглядом «благодійного внеску»: пропонувала громадянам придбати спорядження за «спеціальною ціною» – 50% від повної вартості. Для уникнення свого викриття, волонтерка давала підписувати відповідні акти, у яких зазначалося, що це не оплата за товар, а благодійний внесок.

Після цього, громадяни перераховували кошти на особистий банківський рахунок фігурантки та одного із членів організації або ж віддавали готівкою.

За попередніми даними, з лютого 2022 року саме на ці рахунки було переведено понад 3 млн гривень. Слідство має обґрунтовані підстави вважати, що ці гроші фігурантка зберігала для себе.

Маючи таку суму на рахунках, вона продовжувала поширювати інформацію про те, що коштів не вистачає й необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ.

Наразі вже зібрано достатньо доказів, які підтверджують, що у такий спосіб було виведено майже 600 тисяч гривень, які надійшли як благодійні пожертви.

У межах кримінального провадження, правоохоронці провели санкціоновані обшуки у приміщенні волонтерської організації та за місцем проживання організаторки оборудки. У помешканні жінки було виявлено скриньку з благодійними внесками громадян.

Керівниці організації повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 (продаж гуманітарної допомоги, незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану) Кримінального кодексу України. Їй загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Викриття злочинної схеми проводили оперативники Управління СБУ в Закарпатській області спільно з ГУ Національної поліції за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Прес-служба УСБУ в Закарпатській області