icon clock03.03.2016
icon eye28
Спорт Фото

На Виноградівщині стартував обласний чемпіонат з регбі

26 лютого в оновленому спортивному залі школи села Онок стартував перший обласний чемпіонат з регбі. Змагалися п’ять команд з цього доволі нетрадиційного, незвичного в нашому краї виду спорту.

– Вітаємо вас на першому турі чемпіонату Закарпатської області з регбі серед юнаків та дівчат 2003 року народження і молодших. Подібні змагання в Україні проводяться в сільській місцевості вперше, – підкреслив, відкриваючи чемпіонат, голова обласної Федерації з регбі Федір Шандор.

Участь в урочистому відкритті турніру із дитячого регбі взяв голова райдержадміністрації Михайло Русанюк, який, зокрема, наголосив на тому, що впровадження нових видів спорту є надзвичайно важливим для розвитку спортивного потенціалу нашого краю, а бути першовідкривачами в проведенні обласного чемпіонату з регбі серед сільських команд  – справжня честь, почесна місія для Виноградівського району. Участь в офіційному відкритті змагань узяли й інші представники влади району, шанувальники спорту, які вболівали «за наших» – за команду«Леви з Королева». 

Участь у першому етапі чемпіонату взяли команди «Опришки» (Колочава), «Леви з Королева» (Королево), «Велятино» (Велятино), «Корзо» та «Соколи» (Ужгород). Загалом у першому турі змагань відбулося 10 ігор, а другий етап чемпіонату пройшов 3 березня в Ужгороді.

А поки в оновленому за сучасними технологіями залі ще не вирували спортивний азарт та воля до перемоги, міні-інтерв’ю «Новинам Виноградівщини» надав головний суддя змагань, віце-президент обласної Федерації з регбі, президент регбійного клубу «Корзо» Віктор МЕЛЬНИЧУК. У відповідь на запитання: «Наскільки популярне регбі в нашому краї? І якими Вам бачаться перспективи розвитку цього виду спорту на Закарпатті?», він сказав:

– Під лежачий камінь вода не тече. І якщо мати бажання щось розвивати й докладати до цього зусиль – розвиток неодмінно буде. Так було й зараз – спочатку про організацію змагань ми домовлялися вербальним планом, потім я поїздив по сільських школах, де діти виявили бажання взяти участь у чемпіонаті області з регбі. Просто на Закарпатті чомусь побутує така хибна думка, що, мовляв, регбі – це щось страшне, чуже для України. Але ж чемпіонати країни проводяться ще з 1962 року. То про яку нову для України гру можна говорити? Мовити так про регбі на Закарпатті – можна, я згоден, бо для нашого краю це молодий вид спорту. Третій рік як він почав активно розвиватися тут. Помаленьку рухаємося вперед. І дійшли до того, що проводимо перший в Україні чемпіонат, в якому беруть участь сільські команди. Але скажу чесно й відверто, що такі види спорту, як гандбол, волейбол і баскетбол набагато менше розвинуті в Україні, ніж регбі. Ось тільки Закарпатській області не пощастило через те, що тут його не розвивали. Регбі – це непростий, цікавий контактний вид спорту. Сьогоднішнє дитяче змагання – одна з його версій.

– А як Вам подобається оновлений зал Оноцької школи, де проходять ігри? – не можу утриматися від ще одного питання.

– Чесно кажучи, я приємно шокований. Білою заздрістю заздрю тим людям, які тут працюють. Маючи такий спортивний зал, тут можна гори звернути й виховати такі спортивні таланти! У нас в Ужгороді (там, де ми тренуємося) набагато гірші умови. Справа в тому, що регбі – порівняно новий вид спорту для Закарпаття, нас мало хто зі спортивних функціонерів сприймає. Ми для них конкуренти – адже відтягуємо для своїх регбійних клубів юні спортивні таланти. Хоча регбі – це, напевно, єдина секція, яка не бере за тренування грошей з дітей і вони їздять на змагання за наші кошти. Мрію, що колись проходитиме чемпіонат області з роз’їздами і прийматиме мінімум 20 команд. Я маю велику надію на потужний розвиток цього виду спорту на Закарпатті.
Ганна КОБАЛЬ