icon clock28.07.2022
icon eye1996
Фото Цікаве

На місцевому ринку зростає попит на виноградівські кавуни

При вході на виноградівський «малий базар» молодий продавець Олександр активно пропонує купити кавуна – можна цілим або половинку, або чверть. Кавун вирощений у самому Виноградові і при цьому, гарантує чоловік, він смачний і солодкий. Активність продавця притягує потенційних покупців. Ті, хто вже купляв, підтвердили, що він справді солодкий. Як запевнив один із покупців, серед закарпатських плодів, які він куштував, цей найсолодший.
Вирощують кавуни молоді фермери – родичі Юрій та Павло Ониськи на північній околиці Виноградова. Площа під кавунами займає кілька десятків сотин. Взагалі-то вони кілька років поспіль займаються полуницею, але у квітні вирішили посадити кавуни й солодку диню. На той час вже було зрозуміло, що херсонські баштанні захоплені російськими окупантами і альтернативою їм можуть стати наші місцеві.
«Якщо сприятлива спекотна погода (якраз така як тепер), а ще, якщо господар має крапельний полив і подає теплу воду, то кавуни гарантовано досягають цукристість 10-11%. Велике значення має вибір сортів насіння», – підкреслює пан Юрій. Для вирощування обрали сорти «Талісман» і «Леді», адаптовані до закарпатських умов, непримхливі й щедрі на солодкий урожай, які запропонувала відома компанія «Нунемс». Їхні спеціалісти консультували фермерів щодо посіву та вирощування кавунів. І ця співпраця дала можливість добитися якісного результату.
Інші фермери області також врахували, що через війну виникне дефіцит популярної херсонської ягоди, і у квітні скорегували свої плани. Плантації з кавунами появилися на Затисянщині, дозрівають у Великій Копані та багатьох інших селах Закарпаття.

Василь Горват