На благо підприємства та міста

Ось уже 14-ий рік Виноградівське ВУЖКГ очолює Михайло Петрович БІЛИНЕЦЬ. За цей проміжок часу підприємство не тільки стабільно працює – воно лідирує серед споріднених колективів області. Коментар керівника напередодні професійного свята – про сьогодення, трудові здобутки і формулу успіху колективу виноградівських комунальників:

– Ведучи мову про трудові здобутки, приємно відзначити, що колектив у нас дійсно стабільний. Відрадно також, що протягом останніх 12-ти років й по сьогоднішній день ми не маємо жодних боргів – ні по зарплаті, ні по енергоносіях, ні по податках. Працюємо стабільно, колектив злагоджений, плинності кадрів майже немає, люди своєчасно (двічі на місяць) отримують виплати заробітної плати – аванс і зарплату. Це, я рахую, наші основні здобутки. Адже коли ти боргів не маєш – то можеш планувати завтрашній день, сподіватися на перспективи розвитку.
Стосовно трудових буднів – багато напрацювань здійснено в житловому фонді, в водо-каналізаційному господарстві. До прикладу, за останній рік ми поміняли вузли переключень на водопроводах, тобто, якщо виникає аварія, то можемо не відключати все місто, а тільки ту вулицю, де є аварійна ситуація. Щороку проводиться ремонт дахів комунальних багатоповерхівок, у нас майже немає нарікань на те, що десь протікає покрівля (а якщо десь і є, то відразу реагуємо). До того ж у нас є планові роботи, тож, не чекаючи, коли до нас звернуться люди, планомірно працюємо. Приміром, кожен рік проводимо ремонти 20-25-ти під’їздів. Щодо підвальних приміщень – то є й проблемні. Їх затоплює тільки через те, що люди по-варварськи експлуатують каналізаційні мережі. І ця проблема виникає з року в рік. Відтак у підвалах або в каналізаційних мережах знаходимо всілякий непотріб – жіночу нижню білизну, котиків та собачок, овочі, ганчірки. Це основна причина підтоплень. Буває також, що вода просочується в період сильних дощів. Але замість того, аби люди звернулися до нас, (мовляв, є така проблема), вони йдуть у підвал, вибивають пробку і тоді всі нечистоти стікають у підвальне приміщення. Проте, до слова, є й такі будинки, з якими ми, комунальники, зовсім не маємо клопотів у цьому аспекті.
Позитивним напрацюванням є також те, що минулого року ми відновили діаметр близько 6-ти кілометрів каналізаційних мереж. Для цього залучали спецтехніку із-за меж області. В нас працювали дві машини (вартість однієї такої – від 5-ти до 6-ти мільйонів гривень), які прочищали найбільш засмічені каналізаційні мережі. Одна машина продувала, а друга висмоктувала намул і бруд. Цим зроблено по місту дуже велику користь. Адже міська каналізаційна мережа загальносплавна, тобто, до неї йдуть і побутові, і ливневі стоки, до котрих часто потрапляють глина і відсів, яким взимку під час ожеледиці підсипаються тротуари.
Ліквідовуючи аварійну ситуацію, ми замінили близько 250 метрів погонних водопровідних мереж від нижнього майданчика водопроводу під дамбою в сторону міста. Рахую великим досягненням проектно-кошторисну документацію на будівництво нової водопровідної мережі від нижнього майданчика до верхнього і від верхнього до магазину «Фортуна» по вул. Копанській. Вагомим здобутком вважаю також договір, підписаний з будівельною організацією на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво нових сучасних очисних споруд. Минулого року нам також вдалося зробити дах на майстерні і на гаражі нашого підприємства, замінили дах м’якої покрівлі на будівлі очисних споруд.
Так, багато роботи здійснюється комунальниками. Тримаємо Виноградів у чистоті. До 8-ої години ранку, коли виноградівчани йдуть на роботу, місто вже прибране. На жаль, люди дуже засмічують його. Із припиненням завозу на наше сміттєзвалище побутових відходів із населених пунктів району багато жителів сіл, які їздять у місто, просто мішками викидають сміття на обочини, у канави. Це додає комунальникам роботи і не красить ні ту людину, яка так чинить, ні наше місто.
Щодо формули успіху. Так, починаючи з 2005 року, Виноградівське ВУЖКГ за показниками роботи щороку лідирувало серед споріднених підприємств. Щоправда, останні два роки підсумки не підводяться. Але ми все одно утримуємо лідируючу позицію, бо спілкуючись із нашими колегами-керівниками ВУЖКГ інших районів краю, бачимо, що в кожного з них є проблеми з боргами (чи по енергоносіях, чи по зарплаті, десь її несвоєчасно виплачують). А нам, слава Богу, вдається продуктивно працювати. І важлива передумова цього, основна запорука наших трудових здобутків та, власне кажучи, формула успіху – це наш працездатний колектив та відповідальність всіх і кожного зокрема, починаючи з себе. Так, я стараюся своїм прикладом показати, яким повинне бути добросовісне ставлення до роботи. Трудовий день починаю не зі свого кабінету – щоранку роблю об’їзд міста і його мікрорайонів. Мій заступник по благоустрою та санітарній очистці Аллей Павлович Псарьов спозаранку об’їжджає Виноградів на велосипеді. І вже зранку ми маємо всю необхідну інформацію і на планьорці вирішуємо проблемні питання. Я рахую, що коли працівники бачать, що керівник старається – сумлінно та добросовісно трудяться й вони. Таким у ВУЖКГ є головний інженер Олександр Попович – працьовитий, мудрий, відповідальний. Такими ж сумлінними є майстер водопроводу Олександр Сосницький, економіст Галина Онищенко, головний бухгалтер Алла Амірова. Добрим словом мушу згадати й чистильника димовентиляційних каналів Володимира Данканича, обхідника водопровідного господарства Степана Нодя, тракториста Михайла Рацина, інженера-механіка Василя Дзопка, конюха Василя Ортутая, дорожнього працівника Івана Ласлова, вантажника Юрія Петрицького. Безперечно, давній лозунг «Кадри вирішують все» актуальний та живий і нині. Завжди так було і буде. Бо я, як керівник, без кадрів, без колективу не можу нічого вирішити, і нічого одноосібно не зробив би. Тож з нагоди професійного свята адресую слова щирої подяки всім колегам за спільну працю, за наші трудові досягнення і хочу побажати їм здоров’я, щастя, мирного неба і нехай вони й надалі працюють так сумлінно та відповідально, як працювали й донині – на благо підприємства та міста.
Ганна КОБАЛЬ