icon clock13.12.2023
icon eye188
Культура Фото

Мистецьке життя Виноградова поповнилося новою виставою

Мистецьке життя Виноградова поповнилося новою виставою Виноградівського зразкового аматорського театру ляльок міського будинку культури, театру-студія «YVS Art». В основі спектаклю – філософська повість письменника й військового льотчика Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц». Закладені в казці меседжі розраховані не лише на дитяче, але й доросле сприйняття.

У пошуках друга Маленький Принц переноситься з планети на планету, де живуть дивні люди – Король, П’яниця, Стрілочник – і кожна зустріч наштовхує на роздуми. Щоб донести до глядачів ідеї письменника, мабуть, потрібен і певний життєвий досвід. Тим не менше юні актори Богдана Сидоренко, Анелія Гулянич, Людмила Гасиджак, Анастасія Вереш, Дарина Данко, та Іванка Кайло успішно впоралися з цим непростим завданням. Тим більше що постановником п’єси була Вікторія Югас, професійна режисерка, переможниця багатьох міжнародних та всеукраїнських театральних конкурсів, учасниця всеукраїнських театрознавчих конференцій.

Хореографічні рішення, промовисті декорації, музика забезпечили високий рівень виставі, викликали яскраві глядацькі емоції. Як завжди у постановках «YVS Art» вигаданий світ має виразні деталі, які нагадують про українську реальність. Досить згадати театральне дійство «Вертеп», де ілюстрацією до побиття Іродом немовлят стали фото зруйнованих рашистами українських міст. «На моїй планеті війна», – таке звернення прозвучало наприкінці вистави від виконавиць. Цього в «Маленькому принці» немає, але, думаю, класик був би солідарний.

Василь Горват