icon clock08.07.2021
icon eye30
Фото Цікаве

Майструючи іграшки, звертаються до народних традицій та мотивів

Днями у Виноградівському історичному музеї відкрилася виставка «Народні мотиви в сучасній іграшці», присвячена 30-річчю Незалежності України. Тут представлені 34 іграшки (з них 16 ляльок) – чудові витвори вмілих рук місцевих майстринь Маріанни Гаврило, Вікторії Продан, Наталії Годван, Наталії Маслової, Тетяни Шпак, Маргарити Криванич, а також дитячі роботи з глини (керівник Ольга Гал). Вдало доповнюють загальний експозиційний контекст твори декоративно-прикладного мистецтва, вишиті сорочки Розалії Ковач та Ганни Пойдин, серветки мами та доньки Марії і Тінде Фанта, тканий рушник Марії Бідзілі.
«24 серпня ми відзначатимемо 30-ту річницю Незалежності України, і, в рамках святкування цієї важливої для нас ювілейної дати, підготували цікаву експозицію. Здебільшого це творчо переосмислені авторські роботи на основі традицій народної творчості, виконані у різноманітних темах та техніках. Взявши за основу традиційні для української культури мотиви, майстрині вклали в них сучасний зміст і власне бачення. Привертають до себе особливу увагу ляльки в народних костюмах, які представляють Виноградівщину, є носіями нашої історії та культури, народних традицій. Об’єкти виставки дуже різні, але їх об’єднує талант творців, їхня любов до своїх творінь і до людей, для яких ці іграшки створюються», – зазначила, відкриваючи захід, директорка музею Людмила Тороцкезі.

Дійсно, виставка надзвичайно цікава і колоритна. Дивуєшся, як, завдяки творчій фантазії наших самодіяльних майстринь, вдало підібраним матеріалам (тканина, фарби, намистини, глина тощо) виходять майже живі персонажі. Працівники музею також попрацювали і не просто виставили їх у ряд, а створили своєрідні композиції – тут і хижанське весілля, де ляльки у народному вбранні в інтерпретації автора, а поряд стародавній волоський одяг, з яким можна їх порівняти. Окремо представлені ляльки в угорських костюмах, лялька-мотанка, вусатий козак з чубом та його дружина, дід з бабою та внучкою, дівчинка-україночка, гуси та зайці в українському вбранні, а також іграшки-тваринки з глини. Гарно доповнили ці витвори вишивані серветки, домоткані рушники та доріжки, вироби з соломи, дерева тощо.
Цікаво було послухати одну з авторок представлених ляльок – Наталію Маслову, яка охоче поділилася з присутніми деякими секретами створення своїх виробів. Для роботи вона використовує капронові колготки чи шкарпетки, а для наповнення – сентипон. Також виготовляє іграшки з тканини, яку фарбує лише натуральними барвниками – чаєм, кавою, щоб надати тілесний колір. А вже потім доповнює ляльки іншими деталями – одягом, прикрасами. Майстриня каже, що якщо є натхнення, то виготовляє виріб за 3-4 дні. До слова, її ляльки є в колекціях не лише у нашому місті, а й за кордоном.
Своїми враженнями від перегляду експозиції поділилися начальник відділу культури Виноградівської міської ради Василь Югас, директор міського будинку культури Святослав Гал, бібліотекар Йолана Любка та інші.
Приємно, що наші майстрині все частіше звертаються до народних традицій, майструючи іграшки, які пов’язують з рідним краєм, з Україною. Виставка діятиме в музеї до 31 серпня. Обов’язково відвідайте цю колоритну експозицію, яка подарує вам масу емоцій та збагатить цікавими знаннями про нашу історію та культуру.

Любов ТОКАЧ