icon clock28.11.2023
icon eye232
Культура Фото

ЛЮДСЬКОЇ ПАМ’ЯТІ МОСТИ

У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів в Україні. Наймасштабнішим з них був голодомор 1932-1933 років.
Це одна з найтрагічніших сторінок нашого народу. Так радянська влада карала український народ, що не корився більшовицькій політиці. Довгі роки цей період навмисно замовчувався в історичних джерелах. Та народну пам’ять не стерти. В ролі правдивого літопису виступили художні твори, написані нашими письменниками.


Першим таким твором про Голодомор став роман «Марія» Уласа Самчука, написаний одразу після подій 1933 року. Пізніше був написаний «Жовтий князь» Василя Барки. Знято кінофільми, проведено ґрунтовні наукові дослідження цього періоду.


Та погляд митців ХХ століття не всіх сучасних читачів торкають, вже не так викликають емпатію і розуміння стану жертв політики знищення безневинних людей. Потрібен письменник, що очима нашого сучасника зможе оцінити і передати весь трагізм того періоду. Однією з таких є письменниця Таня П’янкова, авторка роману «Вік червоних мурах», присвяченого геноциду українського народу, що отримав назву Голодомор 1932-1933 рр.


17 листопада пані Тетяна гостювала у Королівській громаді, щедро ділилась своїми поглядами на предмет зображення епохи та людських образів, змальованих у її творах. Крім згаданого роману, авторка має гарний доробок високохудожніх творів, що подарують масу задоволення шанувальникам сучасної української літератури. Це збірки поезій«Заплакане щастя» (2003), «Цілунок в тім’я» (2015),«Culpamea»(2016), роман «Кролівна»(2016),«Сонце в подолку», «Чужі гріхи» (2020) та інші.


Зустріч під назвою «Людської пам’яті мости» проходила в актовому залі Королівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1. Учні школи, разом з учнями Королівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2, Чернянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів та Новоселицької гімназії, підготували тематичний виступ. Звучали пісні, інструментальні виступи, постановка уривку з роману «Вік червоних мурах».


Директор школи Іван Васильович Кльофа у заключному слові як історик наголосив, що минуле доводить: люди, які ніколи не були в стані крайнього зубожіння і голоду, не можуть зрозуміти усього трагізму цілого покоління українців, і це необхідно доносити світу очима сучасної творчої особистості. Серед гостей також були присутні педагоги та керівники шкіл громади, працівники Королівської публічної бібліотеки, учні школи.


Ініціатором та організатором заходу стала учителька Королівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 Віра Іванівна Токач, учииелі української мови та музичного мисиецтва.
Упевнені, що подібні зустрічі з творчими особистостями нашої країни обов’язково зронять зерно, що проросте багатими сходами свідомих та освічених людей, які творитимуть майбутнє.
Валентина Гримут, голова професійної спільноти учителів суспільно-гуманітарного циклу Королівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1