Коли на чолі автошколи жінка – колектив працює успішно

Погодьтеся, не часто зустрінеш жінку на чолі автошколи. А в нашому місті вже звикли, що її очолює представниця прекрасної половини людства, і тепер важко когось іншого уявити на місці Марії Василівни ДАНКАНИЧ. Вона – не тільки прекрасний і розумний керівник, дбайлива дружина і мама, а ще й чарівна жінка. Недарма кажуть, що саме жінка-керівник робить фірму чи підприємство успішним, а колектив – згуртованішим. Саме такою є Виноградівська автошкола.

Професійно-технічний навчальний заклад Товариства сприяння обороні України або автошкола, як прийнято казати в народі, створено на базі колишнього ДТСААФ. Саме ця структура з радянських часів добре відома людям старшого і похилого віку. Вони знають, що ця школа – надійна. Якщо ти сюди прийшов навчатися, то дійсно отримаєш кваліфіковані знання. Тому що спеціалісти у подібні заклади підбиралися з великої кількості претендентів, тобто, «людей з вулиці» тут не було, бо всі інструктори та викладачі відповідали своїй фаховій майстерності.
– Після того, як Україна здобула незалежність, було прийнято рішення про перейменування ДТСААФ в ТСОУ. Якраз цього року 26 вересня ми відзначали 25-річчя нашого Товариства. А минулого року в стінах Виноградівської школи ТСОУ ми святкували ювілей – 50-річчя від дня заснування 10 липня 1965 року на базі районного комітету ДТСААФ районного спортивно-технічного клубу. Отже, можна собі уявити, який ми вже наростили досвід роботи за 50,5 років! Крім того, що ми навчаємо водіїв, у нас ще й розвиваються технічні види спорту, зокрема, мотокрос, радіоспорт, стрілецькі змагання. Зараз у меншій кількості їх проводимо, а колись вони були відомі на всю область і навіть на теренах України. Наразі в нашій організації залишилися тільки стрілецький і мотокрос, змагання на першість області з яких щороку проводяться на нашій базі та за нашої безпосередньої участі.
Наш заклад пройшов акредитацію МВС, маємо ліцензію Міносвіти, всі спеціалісти пройшли атестацію. Наразі маємо 15 штатних працівників та 21 працюють за сумісництвом. Наш автопарк постійно поповнюється і на даний момент він налічує 17 транспортних одиниць, що забезпечує нам можливість проводити підготовку та перепідготовку водіїв у повному ліцензійному обсязі. Так, сьогодні ми проводимо підготовку водіїв на А, В, С категорії та перепідготовку на нижчі категорії, звичайно, що найбільш популярним напрямком підготовки є категорія В, – розповіла керівник.
За освітою Марія Данканич економіст. Має певний досвід роботи на різних посадах. В автошколі працювала спочатку заступником директора, а наразі вже майже три роки на посаді керівника. Тут навчилася не тільки бути на чолі колективу, а й усьому, з чим доводиться стикатися по роботі. Водійський стаж у неї також чималий – за кермом Марія Василівна з 1991 року і має різні категорії водія. Тому на власному досвіді знає, що таке кожного дня бути у водійському сидінні.
На жаль, каже вона, чоловіки дещо з недовірою ставляться до жінки-керівника. Звичайно, як будь-яка людина, вона хвилювалася, коли її призначали на посаду, переживала, чи зможе впоратися. Хоча досвіду їй не бракувало, адже свого часу вже керувала жіночим колективом. Ці навички їй дуже знадобилися. Саме тому змогла швидко налаштувати себе на потрібний лад, як кажуть, швидко «вростала в колектив», робила все залежне від неї, щоб не дати слабинку перед сильною статтю. Для неї головне – в підлеглих бачити людей. «Якщо керівник хоче, щоб колектив добре працював, повинен ставитися до людей з порозумінням, бути прикладом для них у всьому і згуртовувати між собою колег. Ніколи не можна допускати для одного поблажок, а когось постійно критикувати. Всі повинні бути врівних умовах. Дисципліна і культура інструкторів, викладачів – це головне в нашій роботі. Бо саме на них тримається автошкола, тому що вони безпосередньо спілкуються з учнями. Саме від того, як вони поводяться, як добре викладають матеріал, складається імідж і авторитет закладу. Тому постійно наголошую на цьому своїм підлеглим. Адже в нашому навчальному закладі кожен працівник має бути високоморальною людиною та досвідченим фахівцем», – каже Марія Данканич.
Керівник впевнена, навчитися вправно їздити можуть як чоловіки, так і жінки. Можливо, чоловікам це вдається легше, бо вони з дитинства захоплюються технікою. Але, якщо жінка має бажання водити авто досконало, то на її шляху немає жодних перешкод. Мало кому відомо, що однією з перших у світі водіїв, була саме жінка задовго до того, як цей вид транспорту освоїли чоловіки. Якщо взяти початківців, які приходять навчатися до Виноградівського ПТНЗ ТСОУ, то серед них представниць прекрасної половини людства зараз навіть більше, ніж чоловіків. Крім того, серед учнів чимало людей старшого віку (є учні 65 і навіть 68-річні), які не поступаються молоді, а дуже старанно вчаться.
– Згідно статистики, жінки добре знають теорію, а чоловікам краще дається практична частина навчання. Не зважаючи на результати досліджень про те, що жінки обережніші і уважніші за кермом, складаються різні анекдоти про водія у спідниці. Ці всі стереотипи на кшталт «жінка за кермом, ніби зірка в небі – ти її бачиш, вона тебе ні» вигадали чоловіки, а ще вони дуже часто не скупляться на різні образливі слова. Навіть якщо жінка проїде 10 разів правильно, ніхто не скаже «молодець», але варто лишень раз помилитися – це стає темою для глузливого обговорення. Якщо ж взяти статистику ДТП у нашому районі, серед жінок їх скоюють одиниці. Переважно винуватцями аварійних ситуацій є хлопці або чоловіки, які за кермом доволі часто бувають напідпитку або в наркотичному сп’янінні. Саме через порушення правил дорожнього руху й трапляються пригоди на дорогах, і найчастіше на перехрестях, а головна причина – перевищення швидкості, – каже Марія Василівна.
Цікавлюся, звідки беруться сили створювати в колективі хороший настрій, вдома бути вправною господинею і виглядати чудово? Вона каже, що це, мабуть, у генах закладена звичка не розслаблятися, а бути завжди в тонусі. Адже для кожної жінки важливо, щоб все було в повному порядку. Якщо в родині панує любов і злагода, то й на роботі все вдається.
«Наша розмова відбувається напередодні Дня автомобіліста, тому хочу щиро привітати своїх нинішніх та колишніх колег, а також всіх, хто щодня перебуває за кермом, зі святом, бажаю здоров’я, добробуту і завжди щасливої дороги», – сказала Марія Василівна.
Любов ТОКАЧ