icon clock19.02.2016
icon eye18
Політика Фото

Говорили про сміттєзвалище та нелегальних перевізників

Минулого вівторка у залі засідань Виноградівської райради було гаряче від дискусій. І це не дивно, адже питання, які обговорювали, однаково наболіли як владі, так і громаді району. Говорили про будівництво на території Виноградівського району полігону з утилізації твердих побутових відходів та про нелегальних перевізників. Компромісні шляхи вирішення наболілого шукали перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Дуран, голови Виноградівської РДА Михайло Русанюк та райради Віталій Любка разом із активістами громадського формування «Апологет», депутатами обласної, районної рад, міським головою Степаном Бочкаєм, головами сільських рад, керівниками структурних підрозділів, директором ТОВ «АВЕ Виноградово» Адальбертом Жидиком, Романом і Мироном Фурманами з ТОВ «АТП-12144», в. о. директора департаменту ЖКГ, будівництва та інфраструктури ОДА Едуардом Маляром, начальником Виноградівського УЖКГ Михайлом Білинцем.

– Питання засміченості вкрай актуальне у всьому Закарпатті. У Виноградові проблема сміттєзвалища загострилася 10 років тому. Минулого тижня до мене прийшли громадські активісти з вашого району і звинуватили в тому, що саме область блокує вирішення проблеми з твердими побутовими відходами у Виноградівському районі. Я запропонував зібратися на місці, аби прийти до консенсусу. Наразі нам потрібно в першу чергу організувати будівництво полігону ТПВ, а також агітувати громадськість до очищення територій. Зазначу, ситуація із засміченістю Виноградівщини не настільки проблемна, як у гірських селах. Ми тут зібралися не для того, щоб шукати винних, а для того, аби знайти шляхи вирішення актуальних проблем. Бо ж і з нелегальними перевізниками ми маємо не боротися, а сприяти їх легалізації. Це не тільки нові робочі місця, безпека пасажирів, а й поповнення держбюджету. Зазначу, що нелегальних перевізників у Закарпатті є чимало. Їздять вони і дорогами вашого району, зокрема у Великій Копані, – зазначив перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Дуран.

– За останні роки проблема утилізації твердих побутових відходів у нашому районі завжди на слуху. У цьому є як позитивні, так і негативні моменти. Систематичний збір сміття з кожного населеного пункту у нас організовано. Потенційний інвестор для будівництва сміттєпереробного комплексу – АВЕ, у нас також є. Тим не менше міське сміттєзвалище переповнене, його ресурс вичерпується. Ми не шукаємо шляхи вирішення цієї проблеми, вже є визначені земельні ділянки під полігон, придатність однієї вже вивчена. Проте, коли ми підходимо до вирішального моменту, через вплив політичного чи соціального фактору, завжди з’являється хтось один із кардинальною заявою – «Ми проти». Район готовий піти назустріч тієї громади, котра дасть згоду, стимулюючи фінансово. На даний час під полігон виділено ділянку в Широкому, проте не знайдено компромісу з громадою цього та довколишніх сіл, – констатував голова Виноградівської райради Віталій Любка.

– Унеможливлює будівництво полігону в Широкому не тільки соціальний фактор, хоча він і відіграє вирішальну роль. Проте найрадикальніше настроєні жителі Боржавського. Проти люди і у Великих Ком’ятах, Буковому та Оноці. Там ще є проблема технічна із земельними ділянками, що ведуть до полігону. Є 3 ділянки різної форми власності. Так, ДП «Виноградівське лісове господарство» готове надати і розчистити землі. Інша ділянка належить міністерству агропромислової політики – заводу-радгоспу «Виноградівський», котрі не дають дозвіл на переміщення їхніми землями будь-яких вантажних автомобілів. Третя ділянка землі належить Міністерству оборони, згоди від якого в нас нема, – сказав голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк. 

Більш детально зупинився на темі сміття директором ТОВ «АВЕ Виноградово» Адальберт Жидик. З боку депутатського корпусу райради пролунала заява, що на низовинній території Оноку є ділянка, котру громада готова надати району для будівництва полігону у замін на певні преференції матеріального характеру.

Керівник громадського формування «Апологет» Федір Щубер у своєму виступі сказав, що вони проводять моніторинг сіл району щодо благоустрою, де вкрай гостро постає питання несанкціонованого сміттєзвалища. Зняті відеоматеріали надали у відповідні органи для усунення недоліків, проте скаржаться, що реагування нема. Так само як і на фото заяви з номерними знаками нелегальних перевізників. Цілу теку зафіксованих на світлинах нелегальних перевізників надав керівнику області і депутат облради, керівник ТОВ «АТП-12144» Роман Фурманом, який також наголосив на ще одній проблемі – на державному рівні незадовільне фінансування за перевіз пасажирів пільгової категорії.

Конструктивний діалог поступово переріс у дискусію. Свої думки з приводу також висловили Виноградівський міський голова Степан Бочкай, сільський голова Широкого Іван Феєр, громадський активіст Федір        Довганич, депутати райради Юрій Лихтей, Іван Костак, Михайло Доманич. На завершення наради вирішили знову зібратися через місяць вже з новими напрацюваннями, аби прийняти конкретні рішення по обох питаннях.
Наталія Кобаль