icon clock14.04.2022
icon eye84
Фото Цікаве

Домашні улюбленці переселенців на прийомі у виноградівських ветлікарів

Багато людей, які тимчасово переселилися у Виноградів, зуміли привезти з собою і чотирилапих друзів. Декого власники залишають на утримання у місті, в спеціальних вольєрах, допоки самі виїжджають на тимчасове проживання за кордон. Наприклад, в одній з ветеринарних аптек міста оселився розкішний котисько – мейкун. «Попри юний вік він уже вдвічі більший за дорслих безпородних котів і при цьому, – каже продавець, – поводиться дуже виховано, жодних проблем не завдає. Переважно прогулюється верхніми «ярусами» полиць, звідки спокійно спостерігає за відвідувачами. Господарі його виїхали у Францію і планують згодом повернутися».
Тим часом, нагадує керівник управління ГУ «Держпродспоживслужби» Закарпатської області Степан Барзул, для біженців існує процедура оформлення документів для перетину кордону разом зі своїми тваринками. «Однак трапляються й інші причини, які змушують показати кішку або песика фахівцям. Нерідко виникають проблеми, пов’язані з пережитими стресами внаслідок воєнних подій та транспортуванням, – каже лікар державної ветеринарної медицини Павло Дорогій. – Кішки, особливо в перші дні, відмовляються їсти, стають апатичні або навпаки – агресивні. Звісно, господарі переживають, просять порад. Собаки швидше позбавляються наслідків стресу, особливо коли господарі постійно поряд».
Потрапляли до ветлікаря й інші тварини. Одного разу приносили декоративного кролика – оформляли для нього «закордонний паспорт».
«Породи тварин, з якими приходять на лікування, не відзначаються «елітністю, – каже виноградівський ветлікар. – Серед кішок і собак чимало звичайних дворняжок, але господарі ставляться до своїх улюбленців з не меншою любов’ю і увагою».

Василь Горват