icon clock12.01.2018
icon eye23
Спорт Фото

Долаємо труднощі, досягаючи позитивних результатів

Минулий рік для Виноградівської дитячо-юнацької спортивної школи був доволі успішним. Збагатилися вихованці та їхні наставники новими досягненнями, здобутками та підвищенням рівня кваліфікації. Про пройдений спортивний шлях 2017-го року розповів нам директор ДЮСШ, суддя Національної категорії з вільної та греко-римської боротьби Іван БОРШОШ:

У 2017 році у нашій школі виховувалось 977 учнів, це, на мою думку, дуже хороший показник. Як і в попередні роки, маємо 7 відділень: волейбол, баскетбол, важка атлетика, вільна та греко-римська боротьба, настільний теніс та футбол. Пишаюся прекрасним колективом та талановитими дітьми, адже у минулому році ми успішно виступили на чемпіонатах області та України.
За період 2017 року наші вихованці брали участь у 146-ти спортивно-масових заходах області, зокрема, навчально-тренувальних, спортивно-оздоровчих зборах, офіційних змаганнях та турнірах різного рівня. Це були і першості ДЮСШ, чемпіонати області та України, чемпіонати Європи з баскетболу, з вільної боротьби серед школярів та кадетів, серед дорослих з боротьби сумо. Також прекрасно продемонстрували себе у Всеукраїнських та Міжнародних турнірах на території області, України та за кордоном. Взяли участь у 15 чемпіонатах та кубках України з вільної та греко-римської боротьби, волейболу, баскетболу та важкої атлетики. Виборювали на них перші та призові місця.
Варто відмітити, що четверо наших вихованців взяли участь у чемпіонатах Європи з боротьби. Двоє з них вибороли медалі – це вихованка відділення вільної боротьби Дарина Мацола, яка на чемпіонаті Європи серед школярів завоювала срібну нагороду в місті Болграді (Сербія). Її тренером є Денис Мірошниченко, який був моїм вихованцем. Хочу наголосити на успішних результатах ще однієї нашої вихованки, яка вже виступає за легендарну БК «Динамо» Київ, виноградівчанку Наталію Цюбик. Вона вже 5 років підряд є членом збірної України, здобула звання майстра спорту України, була срібним призером чемпіонату України. Також взяла участь у чемпіонаті Європи в Ізраїлі, де команда зайняла 9 місце, – хвалиться досягненнями Іван Іванович.
Позаминулого року перший раз на Закарпатті проводився чемпіонат України з вільної боротьби, де Дарина Мацола стала чемпіонкою. Також похвальним словом хочу відмітити вихованця Миколу Міговка, який виборов бронзову медаль.
Наша дитячо-юнацька спортивна школа виділяється і результатами ігрових видів спорту. Маємо сильне дівоче відділення з волейболу та баскетболу. З останнього наші вихованці минулого року чотири рази були чемпіонами і призерами області. А от недавно команда школи їздила у Сату-Маре (Румунія), де виборола повний комплект медалей, чим і горджуся. Також взяли участь у турнірах із різних видів спорту у таких містах, як Мукачево, Берегово, Стрий, Хмельницький, Конотоп, Скадовськ, Мінськ (Білорусь), Зомард (Угорщина) та інших.
У нас вже стало доброю традицією проводити відкриті турніри на честь відомих спортсменів та тренерів ДЮСШ, таких як, кубок Петра Продана з волейболу, кубок Єви Болдог з баскетболу, турнір з вільної та греко-римської боротьби серед юнаків та дівчат пам’яті Е. Кудрона, кубок Василя Раца з футболу, відкриті першості ДЮСШ, відкриті турніри, присвячені визначним датам та новорічно-різдвяні турніри з семи видів спорту. Між іншим, за новорічно-різдвяні канікули у турнірах з різних видів спорту брали участь близько 500 дітей.
Дуже багато учнів ДЮСШ взяли участь у спортивно-масових заходах під егідою НОК України: Олімпійське лелеченя, Олімпійський день, Олімпійський тиждень, Олімпійський урок і традиційному Фестивалі спорту та здоров’я. Останній захід виявився дуже вдалим та успішним, адже популяризує фізичну культуру і спорт серед молоді. Ми раді, що з кожним роком все більше учнів долучається до занять спортом, які вчать дітей вести здоровий спосіб життя.
Для вихованців, які показали хороші результати на першостях та чемпіонатах області з баскетболу, було організовано екскурсію. До переліку кращих вищеназваних спортсменів Виноградівської ДЮСШ ще хочу додати й інших, які теж заслуговують на похвалу: Ілля Шестак, Василь Товт, Юрій Лях, Ілля Довжан, Микола Кіральгазі та багато інших, – розказує директор.
З метою обміну досвідом, налагодження та зміцнення дружніх зв’язків між країнами та вдосконалення спортивної майстерності наші вихованці результативно проявили себе у змаганнях в Угорщині, Польщі та Словакії. Приємним є той факт, що Виноградівська спортивна школа кожного року бере участь в огляді-конкурсі серед спортивних шкіл Закарпатської області. Протягом цих років ми чотириразово були другими і двічі третіми. Однозначно нас цей показник не задовільняє – хочеться бути першими. Це є так званим нашим кредо.
На жаль, наша школа має і проблемні та болючі питання. Але тішить те, що влада нам допомагає. Управління освіти, молоді та спорту РДА, відділ молоді та спорту РДА, районна та міська ради йдуть нам назустріч і підтримують всі наші починання. Завдяки їм збільшилось фінансування та придбання інвентарю для ДЮСШ. У подальшому хочеться, щоб наші тренери мали можливість пройти курси по підвищенню кваліфікації та основне наше бажання, щоб школа отримала відповідну спортивну базу.
Скажу відверто, сьогоднішніми показниками та результатами наших вихованців я дуже задоволений, і сподіваюся, що вони з кожним роком покращуватимуться. Нашим юним спортсменам та їхнім тренерам бажаю доброго здоров’я, сил та натхнення, і закликаю всіх, не зупинятися на досягнутому, а у подальшому розвивати свої здібності і добиватися найкращих результатів.
Ріта Мезей