До 30-ї річниці створення Державної служби зайнятості

Державна служба зайнятості зовсім скоро святкуватиме своє 30-річчя з дня створення. До вашої уваги пропонуємо продовження історії «Як все починалося»:

Призначення нового директора…

У червні 2018 року Виноградівський районний центр зайнятості проходить реорганізацію. Наказом Закарпатського обласного центру зайнятості від 31.05.2018 року за №76 на базі Виноградівського центру зайнятості створено Виноградівську районну філію Закарпатського обласного центру зайнятості.
Керівництво даною установою було довірено Наталії Юріївні Фалес, яку з 16 серпня 2018 року призначено директором Виноградівської районної філії Закарпатського ОЦЗ, згідно наказу Закарпатського обласного центру зайнятості від 14.08.2018 року за №180-к.
Наталія Фалес у структурі Виноградівського центру зайнятості до призначення на посаду директора пропрацювала майже 15 років, спочатку провідним фахівцем, а потім з 2006 року на посаді начальника відділу взаємодії з роботодавцями. В період з 1 березня по 15 серпня 2018 року на посаді заступника директора – технолога організатора.
Завдяки її активній участі, сформований міцний та дружній колектив, який успішно виконує планові показники. Проведений капітальний ремонт приміщень адмінбудівлі. В філії налагоджена чітка планомірна робота, значно активізовано взаємодію з органами місцевого самоврядування, райдержадміністрацією, роботодавцями району з метою вирішення проблемних питань зайнятості.
За роки існування служба змінювалась, оновлювалась та розширила коло своїх послуг. Кар’єрні радники, консультанти роботодавця, рекрутер, тренінги та вебінари, онлайн-платформи з профнавчання та проходження професійного тестування – це все, спрямоване на допомогу та сприяння клієнтам у професійному самовизначенні, пошуку роботи, а для роботодавців – у якісному та оперативнішому доборі кадрів. Цьогоріч філія, не зважаючи на пандемію та карантинні обмеження, не тільки не припиняла своєї діяльності, а й вдосконалювала модель надання дистанційних послуг, враховуючи потреби сучасного ринку праці.
Пандемія змусила багатьох переконатися в тому, наскільки важливими є функції, що виконуються службою зайнятості. Упродовж карантину, завдяки запровадженню низки законодавчих змін, значно спростилися умови реєстрації безробітних осіб в службі зайнятості та отримання ними допомоги по безробіттю за цей період.
На кінець 2020 року значно зріс рівень безробіття. За 11 місяців поточного року в службі зайнятості району було зареєстровано 1561 безробітних осіб – це в1,4 рази більше, ніж у 2019 році. А щодо вакансій, то тут, беручи до уваги карантинні норми, їх кількість різко зменшилась. Упродовж 11 місяців 2019 року в базі даних Виноградівської районної філії налічувалось 2215 пропозицій роботи проти 1314 – за аналогічний період 2020 року .
На сьогоднішній день філія активно використовує електронні сервіси з надання соціальних послуг, як пошуковцям роботи, так і працедавцям. «Електронний кабінет безробітного», «Електронний кабінет роботодавця», «Електронна черга» – сучасні інформаційно-комунікаційні ресурси, які дозволяють оперативно реагувати на запити клієнтів і працедавців.
Вперше в області впроваджено проведення «Ярмарок вакансій» та «Днів кар’єри» на території загальноосвітніх шкіл Виноградівського району. Так, у 2018 році на території ВПУ-34 проведений «Ярмарок професій» за участю 450 осіб (учнів загальноосвітніх навчальних закладів, студентів ВДК МДУ, учнів ВПУ №34, безробітної молоді, роботодавців району), у 2019 році проведено «Дні кар’єри» на території Підвиноградівської ЗОШ та Королівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в яких взяли участь 520 осіб та 542 особи відповідно.
Особливістю в роботі районної служби зайнятості стало підписання Меморандуму про співпрацю між директором Виноградівської районної філії Наталії Фалес та керівником Ромського юридичного центру безоплатної правової допомоги Давидом Богаром, метою якого стала інтеграція в сучасне суспільство ромів, а саме, їх доступу до інформації про права та обов’язки у сфері реалізації права на працю, соціального захисту, можливості та послуги служби зайнятості.

Наша гордість…

На сьогодні у Виноградівській районній філії працює 18 висококваліфікованих фахівців, з яких троє працюють в службі понад 20 років. Це начальник відділу організації працевлаштування населення Марко Оксана Іванівна, начальник відділу активної підтримки безробітних Гук Наталія Зіновіївна та провідний фахівець відділу організації працевлаштування населення Штефан Маріанна Василівна.
Гордістю служби зайнятості Виноградівщини та прикладом успішного працевлаштування є Моісейко Наталія Анатоліївна, яка в далекому 2004 році звернулася до служби зайнятості у пошуках роботи і з 19 серпня 2004 року по теперішній час працює провідним фахівцем відділу взаємодії з роботодавцями.

На закінчення слова директора…

«На етапі становлення служби, всі фахівці, у тому числі і ветерани служби зайнятості, доклали чимало зусиль до її зростання, ми вчилися працювати в команді, вчилися один в одного, допомагали один одному. За роки роботи у службі змінилося багато людей, на заслужений відпочинок пішли висококласні фахівці, які зробили чимало для розвитку служби» – зазначає Наталія Фалес.
Головним досягненням Філії – це є її високопрофесійний колектив, який працює, як один злагоджений механізм та здатний виконувати будь-які завдання у сфері зайнятості населення. Ми не забуваємо про Наших ветеранів, які перебувають на заслуженому відпочинку. Низький уклін їм за те, що навчили нас вмінню працювати в колективі – в єдиній команді.
Турбота про людину завжди була і залишається основоположним принципом діяльності фахівців служби зайнятості, а продумані дії та конкретні справи зміцнюють довіру населення та роботодавців, соціальних партнерів. Власне задля цього ми й працюємо.

Сергій Ярема, заступник директора Виноградівської районної філії ЗОЦЗ