icon clock12.08.2021
icon eye33
Фото Цікаве

Дитя зросте і світ цей приголубить

«Батьківщина – це твій дім, твоя колиска, це образ великої святині у твоєму серці. Це знання історії, це саме життя, пов’язане із долею Батьківщини, це вічно жива сила, що з раннього дитинства усотується в кров, у серце, в кожну клітинку як вічно живий рух народного духу, як народне безсмертя»

(Василь Сухомлинський).

Цією жінкою, як людиною – Ольгою Тимофеєвою з Ужгорода, щиро захоплююся давно. Вона науковець, краєзнавець, досвідчений педагог, нагороджена десятками грамот Міністерства освіти і науки України, відмінник народної освіти, член спілки журналістів України, поетеса, укладачка унікальних книжок «Родинна скринька», «Колискова для сонечка», «Котикові пісеньки», «Котилася діжечка», «Про звіряток для маляток», «Сонячні каруселі», «Театри ляльок», «Лялькова вистава – чудова забава», «Зошит дошколярика», методичні посібники для педагогів молодшого та старшого дошкільного віку з питань творчого виховання особистості дошкільнят «Кришталеві джерела» та «Керівництво дошкільним навчальним закладом». Дуже вдалими є розроблені Ольгою Олександрівною «Незвичайний календар» та «Еко календар» для спостереження хлопчиків та дівчаток за природою рідного краю. По 12 місяцях року розписані назви місяців, вибрані найважливіші державні, церковні та традиційні в народі обрядові свята, виписані влучні прислів’я, приказки та запозиченої з народної мудрості прикметної символіки, записані від спостережливих старожилів різних регіонів рідного краю. Тут подані умовні позначення на кожний день: ясно, хмарно, опади, сніг… Кожна дитина, володарка таких календарів від авторки отримала гарну можливість з дитячих літ пізнавати і усвідомлювати глибинні джерела народно-поетичної творчості, звичаїв, обрядів та традицій, пронесених через віки та назавжди прописаних в народній педагогіці.
За плечима Ольги Олександрівни 50 років педагогічного стажу. У свій час з відзнакою закінчила педагогічний факультет Рівненського державного педагогічного інституту (1980). За спеціальністю – викладач дошкільної педагогіки і психології, методист із дошкільного виховання. Має 33 роки трудового стажу на посаді методиста Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Вона педагог не лише за покликанням, але й за фахом. З фотоапаратом не розлучається ніколи. Знімає рідкісні природні явища, гірські вершини, унікальні архітектурні споруди та історичні місця, прояви природнього оновлення світу, неповторних досвітків і заходів сонця, скупчення хмарин, появи веселки після дощу тощо. Не давно її син Іван побував в Середній Азії. З Тянь-Шаню привіз рідкісну колекцію камінців. Вже наступного ранку Ольга Олександрівна порадувала сина цікавими композиціями «Хай завжди буде сонце», «Неповторне материнство», «Гарна парочка – Максим та Одарочка», «За городом качки пливуть»… У неї золоті руки і бачення у кожній речі природнього мистецького віддзеркалення.
Працюючи на посаді методиста Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, Ольга Олександрівна уміло користувалася своїми творчими відрядженнями у різні кінці Срібної Землі. Відвідуючи різні села і міста, від старожилів високоінтелектуального злету, спадкоємців сучасної етики, естетики та християнської моралі вона записала цікаві спогади, враження та історичні відомості, прояви найпоширеніших народних промислів та характерні особливості проведення традиційних народних свят, з якими місцеві жителі були нерозлучні з дитинства.
І ось у творчій співпраці з сином Іваном Тимофеєвим – магістром туризму, координатором природо-охоронних проектів Східної Європи та Центральної Азії в Німецькому союзі охорони природи (NABU), автором численних публікацій та видань з сучасного туризму та екології вони видали нове, чи не єдине на теренах України 368-сторінкове унікальне енциклопедичне видання «Скарби рідного краю», видруковане ТОВ «РІК-У» в Ужгороді у 2020 році. Видання вийшло у світ за сприяння Всеукраїнської ГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» та благодійної організації «Фонд Андрія Півня». В ній подані досвід роботи 150 кращих педагогів та 122 методично розроблених виховних заходів для молодшого та старшого дошкільного віку. Охоплюють вони 13 районів Закарпаття та міст Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хусту, Чопа, сіл Колочава, Жденієво, Великі Лази, Розівка, Вишково, Данилово та багатьох інших місць.
Виноградівщині відведені 141 – 159 сторінки. Авторами дуже вдало подані опис географічного положення нашого району. Він граничить з Угорщиною та Румунією і має міжнародний автомобільний – «Вилок» та залізничний перехід – «Дяково». В районі проживає 118000 чоловік, з них 40 тисяч міського та 80 тисяч сільського населення. Сформували рельєф Притисянської долини річки Боржава та Тиса. На території району проживають представники близько 76 різних національностей. Серед них найвиразніше представлені українці, угорці, росіяни, роми, євреї, німці…
У виданні описані перебіг історичних віків і епох, історії замків Канків (Виноградів) і Нялаб (Королево), Успенської Церкви в селі Новоселиця, яка увійшла до скарбниці національно-унікального архітектурного та сакрального мистецтва.
Вдало описані розробки з досвіду 6-ти дошкільних дитячих закладів:
1. «Граючись, дізнаємось про минуле нашого міста» Л. Петенко та М. Данкович. ЗДО № 9 міста Виноградів.
2. «Україна – рідний край» Т. Деяк ЗДО села Сасово.
3. «Мій рідний край – Виноградів» А. Чейпеш ЗДО міста Виноградів.
4. «Використання елементів духовної культури жителів села Черна у навчально-виховному процесі» І. Рацин, Р. Плиска та І. Івашко ЗДО «Дереночка» села Черна.
5. «Королівська родина» М. Сопко ЗДО №3 селища міського типу Королево.
6. «Ознайомлення дітей-дошкільнят з традиційними ремеслами Закарпаття» Н. Мудріян та Н. Данкович Підвиноградівський ЗДО.
На кожному заході в закладах дошкільної освіти Виноградівщини вихованцям передається закодований в народній творчості неоціненний творчий, художній, естетичний та духовний скарб нації, який через свою творчу лабораторію Ольга Олександрівна та її син Іван Тимофеєві донесли не лише як напрацювання майстрів педагогічної справи та їхній досвід, але і як материнське уміння донести і закласти змалку у свідомість дітей любов до своєї держави, рідного народу та нації, які б сприяли розвитку і самовираженню проявів дитячої кмітливості, винахідливості та поваги до свого родового коріння.
Дуже відрадно, що проблематика книжки «Скарби рідного краю» піднята авторами-упорядниками Ольгою та Іваном Тимофеєвими отримали високі експертні оцінки 6-ти відомих педагогів-науковців – Алли Богуш, Тамари Піроженко, Катерини Крутій, Тамари Панасюк, Галини Щуки та Василя Коцана, які відмітили успішну спробу авторів-упорядників заповнити суттєву прогалину як у краєзнавстві та педагогіці Закарпаття, так і в культурі всієї України.
У цьому виданні яскраво віддзеркалені прояви народної педагогіки, те невмируще, вічне, що допомагає формувати суспільно-історичну та національну свідомість і єдність українського народу, який має свій віковий надійний фундамент і духовний хребет нації, національний дух і високу свідомість, що закладена в генах і формується в кожній дитині з дитинства не лише у родині, але і в суспільному оточенні.

Марія Конкіна