icon clock25.04.2019
icon eye14
Політика Фото

Депутати виявили ряд недоліків під час візиту в районну лікарню

Голова Виноградівської районної ради Віталій Любка разом з очільниками постійних комісій з питань бюджету Еденом Албоком та медичної комісії Олександром Милюковим нещодавно відвідали районну лікарню з метою вивчення матеріально-технічного стану та потреб медичного закладу. Так відповідне клопотання щодо підготовки лікарні до проведення медичної реформи у районну раду надійшло від головного лікаря, де наголошувалося на необхідності закупівлі медобладнання, комп’ютерів тощо.
Відтак за участю в.о. головного лікаря Ігоря Попдякуника, заступника головного лікаря Євгена Піруса, вони оглянули відділення лікарні та поліклініки, поспілкувалися з медиками. Цікавилися районні обранці й тим, на які цілі були спрямовані кошти районного бюджету, та яке обладнання потрібне насамперед для роботи працівникам. Адже на покращення оснащення лікарні систематично виділяються кошти з районного бюджету. До прикладу, восени 2018 року для забезпечення якісного обстеження пацієнтів району депутатський корпус виділив 400 000 грн. на придбання сучасного медобладнання. Натомість, з цих коштів у реанімаційне відділення, розповідають медики, був придбаний застарілий «Фотоколориметр» 1985 року випуску, на якому взагалі не можливо було працювати. Сьогодні апарат з відділення забрали. У лабораторії поліклінічного відділення ситуація ж протилежна. Тут нові гематологічний та біохімічний аналізатори практично не використовуються. На гематологічному аналізаторі з 50-70 аналізів, виконують всього 15 за день. Біохімічний аналізатор при можливості виконання 32-ох показниках виконується тільки 1 показник глюкози в крові, всі інші не виконуються.Голова райради відзначив, що придбання 30-річного обладнання є неефективним використанням коштів, так само як недоцільним є вирішення не першочергових питань.
Депутати побували й у приймальному відділенні, яке торік було капітально відремонтоване. Однак у приміщенні виявлено суттєвий недолік − наявні пороги, які не лише ускладнюють роботу медперсоналу, але й можуть призвести до травмування пацієнтів при транспортуванні на каталці тощо. Нагадаємо, вартість робіт з капітального ремонту склала майже 2 млн. грн., що були профінансовані з районного і державного бюджетів.
Обговорили присутні також і питання реформування районної лікарні. Як зазначив стосовно цього заступник головного лікаря Євген Пірус, вже сьогодні потрібно розпочинати роботу щодо її впровадження. Також медик наголосив, що реформа вторинної ланки не призведе до скорочення штату лікарні.
Голова районної ради Віталій Любка у свою чергу відзначив, що на Закарпатті та й в цілому в Україні, триває процес реорганізації лікарень у комунальні некомерційні підприємства, які й мають можливість укладати договір з Національною службою здоров’я України та отримати у підсумку фінансування за новою схемою. До прикладу, в Ужгороді, Мукачеві, Чопі та Рахові вже працюють установи у формі комунальних некомерційних підприємств і завдяки цьому з липня ці медустанови зможуть отримати додаткові кошти, а відтак підвищити зарплатню своїм працівникам та покращити оснащення закладів.
Виноградівська районна рада.