Брифінг щодо особливостей весняного призову-2020

Захід відбувся за участі військового комісара Виноградівського районного військового комісаріату Сергія Зейкана та голови Виноградівської райдержадміністрації Василя Кіша.
Під час брифінгу Сергій Зейкан наголосив, що на підставі ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а також Указу Президента від 16 січня 2020 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році» (із змінами), розпоряджень голови ОДА та Виноградівської РДА «Про проведення призову громадян на строкову військову службу» розпочата призовна кампанія у районі та місті Виноградові.
«У зв’язку з карантинними заходами по боротьбі з COVID-19 було змінено періоди призову, а також порядок і дати відправки призовників. Якщо раніше призов проводився протягом трьох місяців, то зараз він скорочений до півтора місяця. Наразі наша область перейшла на другий етап профілактичних заходів, тому вже на 15 червня заплановані перші відправки. Медичні комісії працюють щодня. Лікарі більш ретельно перевіряють юнаків, обов’язково проводиться температурний скринінг. Крім цього, призовникам буде зроблено тестування на COVID-19.
Нами проводиться переоповіщення громадян, які вже пройшли медкомісію у березні. Тобто, їм буде призначена дата відправки після того, як військово-лікарською комісією буде визнано ступінь їх придатності до військової служби. Орієнтовно з нашого району заплановано призвати близько 60 осіб. Цього року на військову службу призиваються придатні за станом здоров’я громадяни, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову. Усі громадяни, які підлягають призову, зобов’язані прибути у встановлений час до військового комісаріату. Якщо повістка не надійшла, вони повинні самостійно з’явитися у 10-денний термін із дня початку чергового призову для проходження медкомісії. За порушення правил військового обліку, неявку та ухиляння від проходження військової служби громадяни притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності. Відрадно, що є чимало свідомих громадян, які охоче йдуть на службу до лав ЗСУ. До слова, хочу в чергове запевнити батьків, що військовослужбовці строкової військової служби не залучаються до участі в ООС (Операції Об’єднаних сил). За громадянином, який призваний на строкову службу з підприємства, зберігається робоче місце, середньомісячне грошове забезпечення протягом усього періоду служби у Збройних Силах України», – зазначив Сергій Зейкан.
Крім цього, він повідомив, що згідно наказу міністра оборони України від 19 травня 2020 року №157 проводиться призов осіб офіцерського складу до Збройних Сил України у червні-липні поточного року. Призову підлягають офіцери запасу віком до 43 років, які закінчили кафедри військової підготовки, мають вищу освіту не нижче бакалавра та не проходили військову службу. Підготовку призваних офіцерів на курсах перепідготовки та підвищення кваліфікації планується розпочати з 2 липня 2020 року. На офіцерів, яких буде призвано, розповсюджується весь пакет соціальних пільг та гарантій військовослужбовців за контрактом. У зону ООС ці офіцери направлятися не будуть. Після завершення підготовки передбачається призначення офіцерів на посади до військових частин ЗСУ. Також за ними зберігається місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форми власності.
«Дійсно, через пандемію коронавірусу, зменшені строки цьогорічного весняного призову. Тим не менше, посилено медичний контроль за призовниками, а це наразі дуже важливе питання. По-друге, сама армія змінюється і служити у лавах Збройних Сил України стає дедалі престижніше. Не менш важливим є й те, що це дає можливість працевлаштуватися. Для багатьох молодих людей сьогодні це досить актуальне питання. Як слушно зауважив військовий комісар Виноградівського районного військового комісаріату Сергій Зейкан, служити в армії – це складова вимога для того, щоб потім йти на контрактну основу, мати хороше фінансове забезпечення і таким чином розвиватися в подальшому», – сказав голова РДА Василь Кіш.

Любов ТОКАЧ