icon clock12.05.2017
icon eye19
Спорт Фото

Без нього футболу у Вилку не було б

Юлій Йосипович БАЛАЖ обраний депутатом районної ради вже вдруге. До того три рази був депутатом Вилоцької селищної ради. Він – член фракції Демократичної партії угорців України. В районній раді входить до складу депутатської комісії з питань освіти та гуманітарної політики, а саме є її секретарем. Народився 20 лютого 1971 року у смт. Вилок, має вищу освіту. На даний час є успішним підприємцем. А ще його земляки стверджують,  що без районного депутата Юлія Балажа у Вилку футболу не було б. Це не тільки улюблена гра, якою захоплюється як щирий вболівальник. З цим популярним видом спорту доля тісно пов’язала  його п’ять років тому, коли Юлій Йосипович став президентом Вилоцького футбольного клубу «Балаж». Позаяк він є головним спонсором, тож було прийнято колективне рішення, назвати команду його прізвищем. За словами головного тренера Івана Бровдія, у 2012 році футбол у селищі був під загрозою закриття. Але завдяки Юлію Йосиповичу цей вид спорту у Вилку відновився і наразі команда є беззаперечним лідером у нашому  районі. З 2013 по 2016 роки вони стають чемпіонами та 5-тиразовими володарями кубку району. До слова, останній виграли місяць тому у Пийтерфолво. За команду успішно грає син Юлія Йосиповича – Юлій-молодший, який є захисником. Селищний голова Степан Ковач, котрий теж багато років грає у футбол, підтвердив, що цей вид спорту у селищі люблять всі, тож не дивно, що ця гра – номер один у Вилку. Мають у селищі своє поле, де проходять футбольні баталії різного рівня. А головне – підростає достойна заміна, адже серед молоді є багато талановитих гравців. Незважаючи на постійну зайнятість, Юлій Балаж знаходить час і на спілкування з родиною, і ще на одне захоплення – посидіти на березі з вудочкою. Це неабияк допомагає налаштуватися на серйозні справи, яких у депутата вистачає.

– Юлію Йосиповичу, як вдалося налагодити таку тісну співпрацю?
– Я дуже радий, що маю велику підтримку односельчан та порозуміння із депутатами в селищі. Завжди беру участь у всіх засіданнях сесій селищної ради. А ще хочу відмітити, що в нас дуже хороший селищний голова. Народ його вибрав і своєю роботою він щодня доводить, що вибір був правильний. Степан Ковач – молодий і перспективний, не боїться брати на себе відповідальність і виконує всі свої обіцянки. За останні півтора роки йому вдалося зробити дуже багато. Ми підтримуємо його і завжди спільно вирішуємо всі важливі проблеми. Запустили в дитсадку нову групу і плануємо ще одну відкрити. В амбулаторії проведено капітальний ремонт, на стадіоні трибуну відремонтовано, є холодна і гаряча вода, роздягальня, приміщення для суддівства. Тобто, тут все нове, якого подекуди в когось вдома немає. А ще в селищі вуличне освітлення переробили, майже всюди встановили нові лампи, світильники, протягнули дроти.
– А як приймаються важливі рішення в районній раді?
– Депутатський корпус у нас непростий, часто виникають дискусії, проте завжди стараємося знаходити спільну мову. Адже ми – одна команда і від наших рішень залежить добробут усього району. Тому з колегами – районними депутатами намагаємося так працювати, аби охопити кожен населений пункт Виноградівщини.
– Чи маєте години прийому? Де зустрічаєтеся з виборцями?
– Годин прийому не маю, бо мої земляки завжди знають, де мене можна знайти. Вважаю, для того, щоб бути ближчим до людей, треба  щодня з ними спілкуватися, знати їхні проблеми. Переважно прийоми відбуваються у селищній раді. Якщо виникають проблеми, то спільно пробуємо їх вирішувати. Найбільше звернень стосується матеріальних труднощів. От і нещодавно разом із підприємцями та селищним головою допомагали родині мого однокласника, який трагічно загинув на заробітках, привезти його тіло додому.
– Найболючіша проблема – це дороги. Як це питання вирішується у Вилоці?
– Як відомо Вилок – селище прикордонне. Якщо говорити про головну дорогу, то, через постійний вантажопотік через кордон, її стан доволі плачевний. Крім того, в минулому році немало «сюрпризів» піднесли погодні умови. З державного бюджету минулого року були виділені значні кошти на капітальний ремонт відрізку міжнародної траси Пийтерфолво – КПП «Дяково». Дійшли до Ботара, а звідти його далі продовжать цьогоріч. Також будуть прокладати дорогу від Пийтерфолво до Великої Паладі, де запрацює ще один КПП. Керівництво області пообіцяло, якщо будуть встигати, то проведуть ремонт дороги у напрямку Берегово – Вилок. Що стосується селищних вулиць, яких у нас понад 30, то, завдяки активності Вилоцького голови та за підтримки депутатського корпусу, минулого року з бюджету селища було виділено 3,5 млн. грн., завдяки чому 5 вулиць капітально відремонтовано. Цього року планується відремонтувати ще вісім вулиць, на які передбачено до 5 млн. грн.. Разом із депутатами та селищним головою ми контролюємо всі роботи, аби вони були зроблені якісно і в строки.
– Які ще проблеми треба вирішити першочергово?
– Через те, що поблизу кордон, багато мешканців селища працюють в Угорщині, Словаччині, Чехії, Німеччині. У нас залишилося декілька підприємств, які забезпечують роботою незначну кількість людей. Мені, як підприємцю, хотілося б, щоб у нас бізнес ще більш активно розвивався і з’явилося більше робочих місць. А головне, щоб люди отримували зарплату як у сусідніх країнах. Дуже добре, що уряд Угорщини нас підтримує і виділяє кошти на підтримку молодого бізнесу.
А ще дуже важливо для сільських людей мати можливість не лише працювати, а й де проводити дозвілля. З лютого 2017 року розпочалася реконструкція будівлі старої школи, де буде відкрито будинок культури. В нинішньому році з бюджету селищної ради на ці роботи виділено півтора мільйона гривень. А на наступний плануємо їх повністю закінчити. Ми звернулися до районної ради з проханням виділити кошти для облаштування дитячого ігрового майданчика на цій території, яке підтримали районні обранці. Тож незабаром тут буде прекрасний центр відпочинку.
Розмовляла Любов ТОКАЧ