icon clock24.05.2019
icon eye26
Політика Фото

А ЩО БУДЕ З ПІЛЬГАМИ ДЛЯ ВЛАСТЬІМУЩИХ?

Зараз усі жваво обговорюють інавгурацію новообраного президента, озвучені ним так очікувані перші заяви і кроки на новій посаді. Зазначу: дуже обнадійливі кроки. А от мене цікавить зараз дещо інше. Чи залишить він своєму попереднику всі ті значущі пільги, які досі мали всі колишні президенти? Бо згадайте: за перші два тижні травня Петро Порошенко працював так плідно, що якби він так усердно робив всі останні 5 років, то народ би його, образно кажучи, носив на руках. За останні дні своєї каденції він встиг добряче попотіти над роздачею державних нагород і почесних звань. Зокрема, нагород він видав близько 300, а звань – майже 100. Сюди ж відноситься і найвища ступінь відзнак – «Герой України». Може ви не знаєте, але подібне звання дозволяє щороку отримувати від держави 100 тисяч гривень. А якщо ти отримуєш пенсію – вона автоматично множиться втричі. А ось комунальні послуги за людей з такими званнями платить держава. Зрозуміло, за наші з вами податки.
Що ж матиме після відставки Порошенко? Насамперед, це щомісячне пожиттєве утримання. В різні часи воно було різне: його і прив’язували до 22 мінімальних зарплат, і встановлювали на рівні зарплати діючого глави держави. Досі кожному екс-главі виділялася державна дача з прислугою – кухар, дві прибиральниці, два офіціанти. І автопарк з двома автомобілями і чотирма водіями. Ще двоє чоловік забезпечували пожиттєву охорону колишнього гаранта. Більше того, дежавний бюджет оплачував йому одного радника і двох помічників. Не кажучи вже про безплатне медичне лікування, безкоштовний проїзд всіма видами транспорту по всій державі, вдвічі урізані компослуги.
Досі в нас було саме так. Цікаво, чи змінить подібні привілеї нинішній президент? Щось мені внутрішнє відчуття підказує, що не змінить.
До речі, хочу оприлюднити нашим читачам і статки нинішнього керманича. Одразу ж наголошую: вони зароблені власними силами і мозгами. Хоч позаздрити є чому. У оприлюдненій нещодавно декларації за 2018 рік Володимир Зеленський зазначив, що мають із дружиною 9,2 мільйона доходів. Їм обом належать 20 будинків і квартир, зокрема і в Києві, і в Ялті. Є два будинки і в Італії, придбані у 2015 році за 8,8 мільйона гривень кожен. Користується новообраний гарант двома автомобілями (Ланд Ровер вартістю майже 4,7 мільйона гривень та Мерседес Бенц за ціною 1,8 млн. грн.). Вказав він також, що володіє акціями кількох компаній, зареєстрованих на Кіпрі. Зазначив, що йому належать компанії «Кіноквартал» і «Студія Квартал-95», а також задекларував кілька номерів у готелі в Белізі. Чого я про це говорю? Бо дуже хочу сподіватися, що, маючи такі статки, новообраний керманич держави не буде, як його попередники,  витрушувати наші з вами  кишені. І ми нарешті заживемо як люди. Правда, хвилююся: чи встигнемо?
Мальвіна САВИНЕЦЬ