icon clock29.07.2016
icon eye29
Новини

Зустріч з волонтерами у Дюлі

Позитивною практикою керівників району є виїзні наради у населені пункти району, де, окрім роботи соціальних об’єктів, цікавляться й проблемами місцевих громад. Цього разу шлях голови Виноградівської РДА Михайла Русанюка та його заступника Єви Данич проліг у Дюлу. Найперше вони побували у новозбудованому дитячому садочку, всі роботи в якому фінансуються за бюджетні кошти та при підтримці благодійників із Голландії, Угорщини, Австрії та Англії. У центрі села красується по-справжньому європейська вишукана будівля. Тут залишилося провести косметичні роботи, закупити меблі, навести лад на подвір’ї, аби хлопчикам та дівчаткам була затишно виховуватись і навчатися.
Оглянувши хід ведення будівельних робіт, керівники пішли до школи, куди вже більше 10-ти років приїжджають волонтери-християни із Англії. Михайло Михайлович поспілкувався із керівником благодійної організації Ендрю Тарсі. Останній розповів, що основною їхньою місією є християнське та духовно-моральне виховання підростаючого покоління та надання безкоштовних медичних консультацій і  ліків для хворих. Тут присутні місіонери з Англії та Угорщини, а також студенти вишів із Закарпаття. Останні виступають у ролі перекладачів, нівелюючи мовний бар’єр між сільським населенням та заморськими гостями. Щодо дітей, то для них при школі діє християнський англомовний табір відпочинку. Тут хлопчики та дівчатка у ігровій формі закріплюють свої знання англійської мови та розвиваються в різних мистецько-культурних й спортивних напрямках. Так само частина волонтерів «оселилася» у Неветленфолу та Оклі.
– Ми раді вітати на Виноградівщини закордонних благодійників, котрі надають нашим жителям конкретну допомогу. Ви ж обрали непростий регіон, адже опікуєтесь селами, де люди розмовляють угорською мовою, хоча живуть на кордоні з Румунією, – сказав Михайло Русанюк. – Щодо новозбудованого дитсадка, у нас в бюджеті вже є закладені кошти на утримання садочка, харчування діток та зарплату працівникам. Адже одна справа – відкрити навчально-виховний заклад, інша – забезпечити його належне функціонування. Разом із такими закордонними помічниками, як ви, а також при підтримці депутатів та місцевих жителів новий 2017-ий рік ми розпочнемо з приємної події – урочистого відкриття цього чудового садочка.
Як останнім часом і в більшості населених пунктах району, так і у Дюлі болючою темою для громади є земельне питання. На зустрічі з жителями села голова РДА Михайло Русанюк шукав шляхи вирішення розподілу «чужим людям» земельних ділянок, що дотепер були сільським пасовищем.
Наталія Кобаль