icon clock03.03.2016
icon eye28
Новини

Вона допомагає здійснюватись диву – з’являтись новому життю

Кажуть, що успішна жінка – успішна у всьому. Ольга Сіладі не тільки відмінний лікар, а й активний громадський діяч. Вона була депутатом міської ради, а наразі виноградівці довірили їй мандат депутата районної ради. Вже 5 років Ольга Мар’янівна успішно очолює колектив пологового будинку, а також є районним акушером-гінекологом. До її думки прислухаються і колеги-медики, і народні обранці, і керівники міста та району, її точку зору цінують пересічні городяни.

Вона народилася на Львівщині, але рідним стало наше місто. Все своє життя пов’язала з однією із найблагородніших професій – щоденно допомагає здійснюватись диву – з’являтись новому життю. Саме завдяки її вмілим рукам і лікарському досвіду на світ народились близько 10 тисяч (!) виноградівчан, багато з них уже самі стають батьками. А розпочинала нині успішна жінка як більшість лікарів – закінчила у 1986 році Ужгородський університет за спеціальністю «акушер-гінеколог». Та, щоб досягти нинішнього рівня, довелося ще багато вчитися і оволодівати медичною професією. Бо теорія – добре, а щоденна практика – складніше. Вдячна долі, що її наставником був Василь Тар – унікальна особистість, поєднання добра, розуму і таланту. Також працювала з Василем Тудовші, який охоче ділився знаннями і досвідом. Цьогоріч восени виповнюється 29 років її професійній діяльності. Очоливши пологове відділення, з’явилися додаткові клопоти, адже воно перебувало в плачевному стані, ремонти робилися рідко, а п’ятий поверх взагалі був в занепаді. Дуже допомогли люди, котрі були депутатами різних рівнів Артур Івашко, Іван Бушко, Михайло Фурик.

Коли запропонували балотуватися у депутати, погодилася, бо можливості і повноваження в районних обранців дещо більші. Має дуже благородну мету – покращити медичне обслуговування жінок, а саме рододопомогу. Імпонує Ользі Мар’янівні й те, що в партії «Відродження» молоді ініціативні та активні люди. «Наш голова районної ради Віталій Любка – дуже коректна, адекватна і спокійна людина, – каже Ольга Сіладі. – Він якось завжди вміє знайти ту золоту середину, тому в нас не буває конфліктних ситуацій, щоби ламалися списи. Якщо виникають суперечливі питання, ми активно обговорюємо і вже на сесії приймаємо рішення».

Вона сама – завжди на передовій. Немає, як мовиться, спокою ні вдень, ні вночі. Адже народження дітей процес не завжди передбачуваний. Депутатські справи також вимагають чимало часу і зусиль. «Депутатська діяльність дає можливість залучити кошти, познайомитися з людьми, які б інвестували в пологове відділення та всю акушерську службу взагалі. Позаяк вся пологова допомога в районі надається тільки в нашому відділені, яке має дуже давні традиції, був чисто мій корпоративний інтерес іти в депутати, щоб як кажуть «вибити» кошти для потреб пологового відділення. А потім до цього вже приєдналися й інші потреби виборців, які мешкають на моєму окрузі (Ардовецька, Чкалова, Тюльпанів, Станційна тощо). Зокрема хвилюють питання освіти, довкілля, тобто, все що має вплив на здоров’я населення в цілому. Входжу до складу постійної комісії районної ради з питань з питань соціального захисту населення та охорони здоров’я, яка безпосередньо цим займається, – розповіла Ольга Мар’янівна. – По великому рахунку, найбільше підтримує жінку її родина. Яка б ти успішною не була, але, якщо не маєш сім’ї, того місця, куди ти прийдеш і тобі будуть раді чи щаслива, чи сумна, чи зла, чи добра, де тебе люблять, як жінка ти себе не реалізувала. Але є й інший бік, якщо Бог дає можливість жінці бути успішною в кар’єрі або іншій суспільній діяльності, то забирає частину часу і уваги від твої рідних. Я дуже рада, що мене підтримує родина – з порозумінням поставився чоловік, який працює в лікарні хірургом і донька, котра також обрала професію медика. Добре, що і в депутатському корпусі в мене є жінки-однодумці – Яна Ісаєвич, котра розуміється на підприємницькій діяльності, Наталія Юска, з якою можна проконсультуватися на юридичні теми та міський депутат і моя подруга Тетяна Сугай».

Звичайно, поєднувати професійну і суспільну діяльності не легко, бо має в підпорядкуванні більше 70 чоловік медичного персоналу, а ще виконує обов’язки районного акушера-гінеколога. Тобто, відповідає безпосередньо за надання медичної допомоги (і профілактичної, і лікувальної) всьому жіночому населенню. Задоволена, що у жіночій консультації дуже кваліфіковані спеціалісти на чолі з Оленою Шпак, котра добре налагодила роботу

На жаль, із медициною в районі ситуація складна: профінансовано 10 місяців на зарплату, вакцини БЦЖ не видавалася з минулого року, від сказу і правцю також відсутні, трохи краще з щепленням проти поліомієліту. «Взагалі медичне забезпечення стало набагато гірше і це відчули всі – від столичних лікарень і до сільського ФАПу. На жаль, такі реалії нашого життя, – каже Ольга Мар’янівна. – Але не все погано. Ми з депутатами розглянули і прийняли важливі районні програми, зокрема, по цукровому діабету, боротьбі з туберкульозом, по нефрології, а також програму репродуктивне здоров’я, яка охоплює всі аспекти жіночого здоров’я. Сесія під неї виділила 100 тис. грн., які плануємо використати на препарати по боротьбі з кровотечами».

Відволіктися від повсякденної рутини допомагає відпочинок. По-можливості на кілька днів виїжджає за кордон, але віддає перевагу туристично-паломницьким поїздкам, де знайомство з архітектурою, мистецтвом, ландшафтним дизайном доповнюється духовною програмою і відвідинами святих місць. А ще каже відпочиває, коли навідує батьків у Львові. «Деколи дуже приємно відчути себе ще дитиною. Якось раніше цього не відчувала. Велике щастя, коли мама просто зателефонує, особливо, коли бачимося. Намагаємося на свята бувати разом, якщо дозволяє робота», – ділиться вона. А її вистачає, адже відділення має до 1,5 тис. пологів на рік, хоча в минулому було на 140 менше, ніж у 2014. За роки професійної діяльності були різні випадки – і трійні народжувалися, і протягом одного місяця у бабусі, мами та онучки пологи приймали. Вдалося «перевиховати» ромів і вони тепер не тікають, але, на жаль, їхні дівчатка в ранньому віці вагітніють – це дуже хвилює. Найбільше ж задоволення Ольга Мар’янівна отримує, коли матусі та їхні малюки здорові. Кращої нагороди для справжнього лікаря годі й бажати.

Любов ТОКАЧ