icon clock24.03.2017
icon eye20
Новини Фото

У Великій Паладі планують відкрити КПП і розвивати оздоровчий туризм

Велика Паладь і Фертешолмаш (Заболоття) – два угорськомовні населені пункти, де сільським головою вже другу каденцію є Венцел Біров. До цього він був приватним підприємцем. Тепер Венцел Венцелович зізнається, що підприємницька діяльність стала йому в нагоді, оскільки в роботі є ряд питань раціонального використання коштів та ряд організації роботи, досвід у яких він вже має. Кількість населення тут невелика – 1800 та 1000 чоловік. Мають багато землі і займаються вони переважно вирощуванням полуниці. Варто також зазначити, що Велика Паладь – єдиний населений пункт в Закарпатській області, який входив раніше в склад комітату Сатмар.
– Основна проблема у нас, як всюди, доволі банальна – поганий стан доріг. Поточні ямкові роботи ми щороку намагалися зробити власними силами – за кошти мешканців села, підприємців та фермерів. Торік обласна рада нам виділила 300 тисяч гривень, а районна – 200 тисяч. Та після цієї такої лютої зими, дороги знову вщент розбиті. Є приємна новина: у нас заплановано відкриття контрольно-пропускного пункту. Торік у жовтні приїжджав Міністр інфраструктури. Уряд України виділив 110 млн. грн. на повне асфальтне покриття 11, 5 км. автошляху від Пийтерфолва до самого КПП. Заглядаючи в минуле, зазначу, що на тому місці, де його планують відкрити, у 70-их роках був великий паводок – річка Тур, яка протікає на угорській стороні, вийшла з берегів, повністю зруйнувавши угорське село. Тоді з Веряці возили камінь на місце стихійного лиха і збудували дорогу. Цією дорогою під час паводку 2001 року наші люди йшли в сусідню державу на хліб та ліки, позаяк інші шляхи були вкриті повеневими водами, – каже Венцел Венцелович. – Діє у нас велике підприємство «Карпат-Пак», фермерські господарства, які вирощують зернові культури та мають гарні сади. Проте багато сельчан їздять на заробітки за кордон. Родзинкою села є старовинна реформатська церква, якій  у 2013 році виповнилось 100 років. Перед нею стоїть єдиний в районі пам’ятник Лайошу Кошуту. Є парк, в якому 15 березня щороку відзначаємо річницю угорської революції. Ми заключили договір про співпрацю з угорським містом Девечер. Вихованці музичної школи їздять з концертами до них, а вони – до нас. У загальноосвітній школі Великої Паладі навчається всього156 учнів, а до недавна ще було 350. В обох селах є дитсадок. У 2013 році, після капітального ремонту було відкрито дитсадок у Фертешолмаші на 42 місця. А у Великій Паладі виховується 48 хлопчиків та дівчаток. Є потреба на ще одну групу. Тішимося, що вдалося зберегти пожежну команду. А от дільничного в селі нема.
Пройшлися ми із сільським головою і пунктами його передвиборчої програми. Звісна річ, на першому місці були завжди актуальні проблеми – дороги. Відтак планувалось відкрити КПП, тож і цей пункт на стадії завершення. Особливим є пункт, в котрому йдеться про базу відпочинку в сільській глибинці. Венцел Біров каже, що кілька років тому у Великій Паладі знайшли гідротермальні води, температурою 34 0С. Ця вода має неабиякі лікарські властивості. Для села це хороші можливості підняти інфраструктуру, стимулювати розвиток зеленого, лікувально-оздоровчого туризму. Керівництво санаторію-профілакторію «Теплиця» зацікавилося цим.
Як бачимо, у селі є перспективи для розвитку, а в сільського голови – бажання розвивати свій рідний населений пункт. Адже майбутнє – за розвитком туризму.
Наталія Кобаль