icon clock28.07.2016
icon eye21
Новини Фото

У ряді навчальних закладів району проводяться відновлювально-ремонтні роботи

До Першовересня залишився місяць. Школи готуються до нового навчального року. Особливо кипить робота в тих навчальних закладах, які постраждали від червневого градобою. Адже негода наробила чимало лиха, пошкодивши покрівлі цілого ряду шкіл району. Тож про хід підготовки до нового навчального року та про відновлювально-ремонтні роботи – в коментарі начальника управління освіти, молоді та спорту РДА Василя БЕЛЕНЯ:

– Поточні ремонтні роботи вже практично зроблені в усіх навчальних закладах району. Директори постаралися і підготували школи до нового навчального року. Десь краще, десь, можливо, гірше, десь у більшій степені, а десь у меншій, словом, на рівні можливостей. Централізовано було закуплено матеріали, проводилися ремонтні роботи і це дало можливість провести бодай косметичні ремонти й підготувати навчальні заклади до нового навчального року.
Щодо градобою, то дійсно нам дуже багато шкоди наробила червнева буря. Постраждав ряд навчальних закладів, найбільше з-поміж них 5 шкіл – обидві королівські та Королівський НВК, а також навчальні заклади сіл Чепа, Гетеня і Текова. Це завдало найбільші збитки, адже школи великі, площі покрівель також значні. І тому ці відновлювально-ремонтні роботи досить відчутно пригальмували підготовку до нового навчального року. Але роботи продовжуються і станом на сьогоднішній день Королівська ЗОШ №1 на 50% покрита металевою покрівлею (тому що вже не доцільно ставити шифер знову, щоб його знову побив град). На 25 % (а то й 50%) проведено відновлювально-ремонтні роботи в Чепі. Дещо дається взнаки затримка по Королівській ЗОШ №2 і Королівському  НВК і найбільша проблема стосовно Гетені (тому що там школа-садок) і коли провели обстеження даху, то виявилося, що перекривати практично нічого – потреба в капітальному ремонті й заміні даху загалом. Дуже шкода, бо там було зроблено ремонт, але все одно тепер виготовляється проектно-кошторисна документація. Побачимо суми і будемо вишуковувати кошти, аби провести відповідні роботи, бо будівля в такому стані, в якому вона зараз є, довго не стоятиме, навіть якщо покрівлю буде перекрито. Тим більше, проводити ремонт у даному випадку – даремна трата коштів і зусиль. У принципі ті школи, які менше постраждали від градобою, відремонтовані.
Силами дирекції школи і працівників ліквідовано наслідки стихії у Великій Паладі. Перекрито покрівлю в Сасівській ЗОШ. Замінено 14 листів покрівлі в Підвиноградівській ЗОШ, у ЗОШ №6 – 30 штук. Проведено ремонтно-відновлювальні роботи в міських ЗОШ №1, №2, тривають вони в ЗОШ  №4, яким градобій теж наніс шкоду (складено відповідні акти, є фотографії наслідків стихії). Замінюється покрівля також в Олешницькій школі. Перекрито покрівлю їдальні та завершено ремонтно-відновлювальні роботи у Веряці. Дещо із затримкою проводяться ремонтні роботи (перекриття даху на одному з корпусів) в ДЮСШ.
Три школи району були застраховані, тож страхові компанії відшкодували певну частину коштів на ліквідацію наслідків градобою. Ми ж готуємо необхідну документацію і якщо з Міністерства надійдуть необхідні кошти – ми їх обов’язково використаємо (можливо, десь треба буде замінити стропила чи частину даху, як, приміром, у Королеві на одному з корпусів). Словом, відновлювально-ремонтні роботи проводяться, у тому числі й завдячуючи підприємцям, які нині з порозумінням йдуть нам назустріч і без оплати працюють. Надійдуть кошти – ми розрахуємося з ними.
Але, на жаль, такі ж стихійні лиха відбулися і в сусідніх областях. Ліквідація наслідків стихії знову-таки ляже на плечі держави.
Ганна КОБАЛЬ