icon clock31.03.2016
icon eye23
Новини Фото

Свято юннатів різних поколінь

Ювілеї бувають у країн, у міст і в людей. А цими днями викладачі та вихованці Виноградівського районного еколого-натуралістичного центру урочисто відзначили юннатівський ювілей – 70-річчя юннатівського руху на Закарпатті. На захід, що пройшов у міському будинку культури, були запрошені педагоги-ветерани юннатівського руху, вчителі та школярі, голова РДА Михайло Русанюк, заступник голови районної ради Адальберт Сверенко, заступник директора Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру Василь Кузьма та завідувачка відділу біології Олександра Токарєва.

Відкрив урочистості начальник управління освіти, молоді та спорту РДА Василь Белень, котрий зазначив, що нинішній ювілей об’єднує якнайменше три покоління людей, тому приємно, що у залі присутні не лише молоді юннати, а й ті, які стояли у витоків юннатівського руху. Адже охорона навколишнього середовища і вирішення екологічних проблем, особливо зараз, є дуже актуальними.

У юннатівського руху на Виноградівщині, як і в кожній справі, є свій початок і свої витоки, які множаться вивченням, охороною і збагаченням природи рідного краю. Виноградівська районна станція юних натуралістів була організована в 1957 році на базі Тросницької восьмирічної школи, а із 1965 року на базі Королівської середньої школи. Її очолив вчитель біології, директор школи Іван Андрійович Мюллер. З 1981 року директором працював Петро Миколайович Леньо, який провів велику роботу для створення райСЮН. На території станції було закладено навчально-дослідну ділянку, сад, виноградник, квітники, живий куточок, побудовано метеорологічний майданчик. Своїм досвідом вчителі біології ділилися на районних семінарах. У 1992 р. райСЮН реорганізовано в райЕНЦ, який багато років очолювала Надія Адамівна Майор. Наразі директором ЕНЦУМу є Галина Чабрун. Навчально-виховний процес здійснюють 22 педагоги. На базі еколого-натуралістичного центру працює багато різнопрофільних учнівських об’єднань, якими охоплено понад тисячу двісті учнів всіх вікових категорій. Це позашкільний освітньо-виховний заклад, який є координаційним центром методичної, природоохоронної, дослідницько-експериментальної роботи педагогів, учнів і юннатів шкіл району.

Привітав виноградівських юннатів із такою визначною річницею голова райдержадміністрації Михайло Русанюк, який наголосив, що Виноградівщина була в числі перших, де активно розвивався юннатівський рух, а сьогоднішнє покоління впевнено продовжує започатковані традиції. Він подякував юним любителям природи за значний внесок у покращення екологічного стану району, побажав їм успіхів та наснаги для нових звершень.
Заступник голови райради Адальберт Сверенко зазначив, що суспільна значимість вкладу юних дослідників природи у покращення екології є дуже великою. Саме із юних натуралістів часто виростають серйозні науковці, котрим небайдужий стан навколишнього середовища. Участь у юннатівському русі прививає дітям любов до всього живого та робить їх екологічно свідомими людьми.  Найкращі побажання своїм колегам адресували директор ЕНЦУМу Галина Чабрун, голова районної профспілки працівників освіти та науки Іван Кльофа, заступник директора обласного ЕНЦУМу Василь Кузьма.

За вагомий внесок у справу національного виховання дітей та учнівської молоді, залучення їх до природоохоронної, експериментально-дослідницької діяльності, та з нагоди відзначення 70-річчя юннатівського руху в Закарпатті грамотами райдержадміністрації, районної ради, управління освіти та обласного екоцентру нагороджено цілу когорту вчителів біології та керівників гуртків районного ЕНЦУМу. Нагрудний знак «Василь Сухомлинський» вручено колишньому директору, а нині методисту Надії Адамівні Майор.

Приємного настрою додала присутнім концертна програма, в якій взяли участь вокальний ансамбль вчителів музичного мистецтва  «Росинка», учні хореографічного гуртка міської ЗОШ №8 та солістки Аліна Ворон і Яна Гуляй, агітбригада екологічної просвіти ЕНЦУМу «Еко-шанс», а у фойє будинку культури вихованці центру організували «Творчу майстерню», де представили на огляд кращі роботи. Головними спонсорами заходу виступили мережа супермаркетів «Гранд», а також торгівельний центр і спорткомплекс «Дарт».
Любов ТОКАЧ