icon clock23.06.2022
icon eye55
Новини Фото

Стартував перший в нашому регіоні економічний форум «Релокація на Закарпаття: європейський вимір»

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав голова Закарпатської ОВА Віктор МИКИТА. Відкриваючи захід, у своєму виступі він зазначив:
– Я радий вітати наших друзів, шановних дипломатів, представників держав-партнерів, підприємців, журналістів та гостей форуму, які попри теперішні умови приєдналися до нас. Війна, розв’язана росією проти України у 2022 році, створила загрозу економічному потенціалу європейських держав та передумови до поглиблення глобальної продовольчої кризи у світі. Головна мета Російської Федерації – окупація, знищення економіки України шляхом руйнування об’єктів промисловості, зупинки роботи основних секторів сільськогосподарської галузі та експорту продукції до третіх країн, блокування торговельних зв’язків і ланцюгів імпорту й експорту, активізації процесів відтоку висококваліфікованого кадрового потенціалу за кордон та інше.
Для збереження економічного потенціалу Президент Володимир Зеленський, Уряд та виконавча влада на місцях розробили комплекс безпрецедентних заходів з релокації підприємств різних галузей на безпечні території. Закарпаття стало лідером у цьому масштабному процесі, створивши максимально сприятливі умови для швидкого перевезення компаній і кадрового потенціалу в регіон та забезпечивши відновлення роботи у рекордно короткі терміни. На територію області переїхали 305 підприємств з різних куточків країни, що становить майже 50% від усіх релокованих по Україні. 256 компаній вже відновили свою діяльність, 49 – перебувають на стадії переміщення виробничих потужностей. Регіон в умовах війни став платформою для формування нового ІТ-кластера країни та сформував кейс у більш ніж 100 релокованих компаній інформаційних технологій та 30 тисяч спеціалістів цієї галузі економіки.
Сьогодні Закарпаття працює над переорієнтуванням ринків збуту високоякісної продукції та пошуком партнерів для забезпечення ефективного експорту. Ми показали усім, що чесні правила та рівні умови ведення підприємницької діяльності – це реальність економічного поля на Закарпатті, яке системно розвивається та дає імпульс іншим напрямкам життєдіяльності краю. Весь цей шлях з нами поряд друзі та партнери з країн Європейського Союзу, які з перших днів нападу російських окупантів підтримали регіон та Україну, розділили наш тягар наслідків війни й продовжують надавати всебічну допомогу. Бізнес та люди довірилися нам, і ми довели, що Закарпаття – це надійний партнер, який готовий виконати надважливу місію у воєнний період – відновити економіку та зберегти потенціал розвитку України в найважчі часи для нашої нації. Стоїмо разом, плече до плеча! Ми переможемо, ми – на своїй землі!
Слава Україні! Героям слава!