icon clock09.06.2016
icon eye32
Новини Фото

Швейній фабриці «Гроно» – 70 років: від витоків заснування і по сьогоднішній день

Вчора публічне акціонерне товариство «Гроно-текс», яке до 2011 року мало назву Відкрите акціонерне товариство «Виноградівське виробничо-торгове швейне об’єднання «Гроно», відзначало свій 70-літній ювілей. Протягом цих десятиліть тут змінилося кілька керівників, сотні працівників. Проте незмінною є популярність підприємства та рід діяльності – пошиття класичного одягу. 33 роки тут працює Фіалка Морушко, 25 з яких вона є головою профкому. Після закінчення технікуму і відпрацювання, свій трудовий шлях жінка розпочала з посади лаборанта хімводоочистки, відтак була електриком, інженером по охороні праці, начальником електроцеху…Тож Фіалка Олександрівна якнайкраще знає все про роботу підприємства, в якому працює.
– До звiльнення Закарпатя у Виноградовi не було промислових пiдпримств. Все починалося 1946 року з невеликої майстерні із 10 швейними машинками, нацiоналiзованими у восьми приватних власникiв, яка знаходилася по вул. Миру в колишніх житлових примiщеннях. Було введено в дiю агрегат на 35 чол. по пошиву чоловiчих шерстяних костюмiв. Кількість працівників зростала. Вже через 5 років сума випуску продукції становила 2 мiльйона 111 тисяч карбованців, на той час це були шалені гроші. У 1971 р. було введено в дiю новий нинi дiючий основний корпус фабрики на 2 тисячi чолoвiк. Фабрика перейшла на агрегатно-груповий метод роботи. Вже у 1983 року загальна кiлькiсiъ працiвникiв складала 1534 чоловiк. У 1989-1990-х роках фабрика проводить повне технiчне переоснащення швейних цехiв по виготовленню чоловiчих шерстяних костюмів та брюк. Пiдприємство було пiдпорядковане Закарпатському об’єднанню, та вже наприкінці 1990-го року за рiшенням загальних зборiв трудового колективу пiдприємство вийшло з його пiдпорядкування i  отримало самостiйнiсть. А 1994 року на базi Виноградівської швейної фабрики створено вiдкрите акцiонерне товариство. Чисельнiсть працiвникiв на сьогоднi складає понад 500 чоловiк, пiдприємство працює в одну змiну. Директорами у різні роки в «Гроно» були Ізидор Лебович, Дмитро Недорода, Григорій Мельник, Іван Конар, Василь Лакатош, Олександр Гошовський, – розповідає Фіалка Олександрівна. Тепер підприємство очолює Ігор Лакатош.
Вже давно відомим є той факт, що спецiалізується «Гроно» на виготовленнi швейних виробiв з давальницької сировини iноземного замовника. Воно технiчно-озброєне сучасним високопродуктивним обладнанням передових світових фiрм. Діють чотири основнi пошивочнi цехи, пiдготовчо-розкрійний цех та відділ підготовки виробництва. За весь період функціонування шиють тут чоловічі пiджаки та костюми, брюки класичні та спортивного стилю, фірменний одяг, чоловічий та жіночий верхній одяг для таких брендів як «Канда Інтернешнл» (Німеччина), «СМЕТС» (Голландія), «Фачіс» (Італія), «Анлімітед Ретейл» (Німеччина), «Готе Давід Тено» (Швеція), «ЗАРА» – «Сіпарк-Будапешт», «КАРЛ-ГРОСС» (Німеччина) та інші.
На підприємстві невтомно трудяться швачки, кравці, термообробники швейних виробiв, розкрiйники, контролер ВТК, слюсарі-ремонтники швейного устаткування, старші майстри, майстри, конструктори, iнженери-технологи. Серед кращих Фіалка Морушко відмітила Йолану Кіш та Марію Сочку з дільниці №10, Людмилу Аліаскарову і Марію Шипович (остання, до слова, трудиться за швейною машинкою вже 55 років) з дільниці №11, Любов Гребян та Світлану Сушицьку (дільниця №25), Єлизавету Корчинську та Ганну Зеленяк (№30), Іванну Баник та Пелагею Кіс (№50), Павла Лоуску та Олесю Смереку з дільниці ВТО. Не оминули ми увагою і діяльність профкому.
– Всього на підприємстві діє 10 профгруп. Профспілковий комітет обраний із 13 чоловік, їх діяльність перевіряє створена ревізійна комісія. Профактив щомісяця проводить засідання, на яких обговорюємо важливі для працівників питання. Надаємо для своїх працівників безпроцентну позику на лікування та для проведення ремонту вдома, матеріальну допомогу на поховання працівників або членів їх сімей, надається одноразова матеріальна допомога тим, хто йде на заслужений відпочинок – 5% від мінімальної зарплати за кожен пророблений рік. На великі релігійні свята та державні празники надаємо премію, аби стимулювати працівників, котрі самовіддано трудяться на підприємстві. Наразі проблемним залишається той факт, що від нас забрали соціальні путівки для санаторно-курортного відпочинку, тож люди не мають можливість піти на відпочинок, – розповідає голова профкому.
Після цікавої розмови голова профкому провела мене у справжню царину краси – у просторій кімнаті створили неповторну виставку робіт напрочуд талановотих працівниць підприємтсва. У кожного своє хобі: хтось вишиває хчестиком чи бісером, в’яже серветки та блузи крючком, а дехто чудово малює масляними красками та олівцем… Чільне місце тут посідають 4 товсті альбоми, в яких голова профкому у текстах та ексклюзивних фотосвітлинах докладно розписала всю історію підприємства, яке за понад 3 десятиліття стало для неї наче другою рідною домівкою. Щодня під час обідньої перерви, смачно поївши у їдальні підприємства, працівники заходять у цю затишну кімнату, гортають сторінки альбома і замиловуються поробками своїх колег.
Долаючи труднощі, економічні перепони, у різні періоди державотворення, «Гроно» не просто вижило, а достойно вистояло, забезпечуючи роботою не одну сотню працівників. Тут досвідчені кадри залюбки передають досвід молодим, які навчаються безпосередню на робочому місці. Тож достойна заміна гарантована, а отже, і продовження добрих традицій розвитку легкої промисловості.
Ми ж вітаємо керівництво, профком та весь колектив ПАТ «Гроно-текс» з чудовим ювілеєм і бажаємо успіхів, процвітання та довголіття.
Наталія Кобаль