icon clock17.06.2016
icon eye39
Новини

Шляхом обговорень і дебатів депутати прийняли важливі для району питання

У четвер, 16 червня, відбулося пленарне засідання четвертої сесії районної ради сьомого скликання. В її роботі взяли участь 28 районних депутатів, а також голова РДА Михайло Русанюк, депутати обласної ради Наталія Костелеба-Веремчук, Федір Ісайович, голови сільських та селищних рад, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.
Найперше, на що звернули увагу присутні – це зміни в сесійні залі, адже відтепер депутати працюватимуть на сесіях за допомогою нововведення – системи електронного голосування «Голос». Нагадаємо, поіменне голосування передбачено змінами у законодавстві. Голосування буде проводитися через планшети, на яких встановлено необхідне програмне забезпечення. Питання порядку денного, поіменні результати голосування висвітлюються на великому екрані. Також депутати зможуть самостійно записуватися на виступ. Напередодні сесії було проведено навчання з районними обранцями, але їм довелося ще трохи попрактикуватися, щоб оволодіти її азами.
Перш, ніж розпочати пленарне засідання, голова райради Віталій Любка привітав з наступаючим святом медичних працівників району і вручив грамоти та подяки обласної  і районної ради депутатам-медикам. А також головуючий поінформував депутатів про створення фракції парторганізації Демократична партія угорців України в районні раді.
Згідно регламенту, голова райради зачитав депутатські запити та відповіді, які надійшли у міжсесійний період. Відтак депутати прийняли порядок денний, до якого ввійшов цілий ряд питань, зокрема, про внесення змін до Положення про постійні комісії та програми паліативної та хоспісної допомоги на 2013-2018 роки; прийняли програми розвитку та удосконалення цивільного захисту на 2016-2018 р., підвищення спроможності та поліпшення умов несення служби у відділах прикордонної служби на території району, про реформування Комунального підприємства «РРВК «Новини Виноградівщини», здійснення державних закупівель робіт стосовно реконструкції хоспісу, а також майнові питання тощо. Ці питання були детально обговорені на постійних депутатських комісіях, тому депутати їх підтримали одноголосно.
Найбільше дебатів виникло під час розгляду проекту рішення стосовно прийняття у комунальну власність цілісного майнового комплексу державного закладу «Вузлова лікарня станції Королево». До сесійної зали прийшли працівники та пацієнти даного закладу, вимагаючи від районних депутатів виваженості під час його прийняття. В обговоренні взяли участь головні лікарі Королівської селищної та залізничної лікарень Іван Зеленяк і Віктор Лигирда, голова обласної профспілки залізничників Ярослав Афтанас, котрий, до слова, попросив районних обранців не гарячкувати, а зробити медикам свято і прийняти правильне рішення. Віталій Любка наголосив, що питання болюче, але з 85 лікарень по Україні, лише Королівська перебуває у невизначеному стані. Районна рада не може створити державний заклад, а лише комунальний. Саме тому такий варіант є найбільш прийнятний. Як зауважив Михайло Русанюк, керівництво району намагається знайти золоту середину, щоб вирішити дане питання з найменшими втратами, адже має на меті збереження обох медичних закладів з усім обладнанням і персоналом. Таким чином, після детального обговорення і врахування всіх слушних думок та пропозицій, депутати одноголосно прийняли рішення реорганізувати Державний заклад «Вузлова лікарня станції Королево» шляхом приєднання до селищної лікарні зі збереженням кількості наявних робочих місць.
Розгорілися суперечки й під час обговорення питання про внесення змін до районного бюджету на поточний рік (нова редакція). Про перерозподіл коштів районного бюджету присутніх інформувала начальник фінуправління Валерія Варга. Непорозуміння між депутатами виникли під час голосування за пропозицію виділити частину залишку коштів із резерву на першочергові видатки, зокрема на заробітну плату органам місцевого самоврядування. Тож довелося навіть перерву зробити для консультацій. В результаті вони все ж таки знайшли консенсус і прийняли всі важливі для району питання.
Любов ТОКАЧ