icon clock31.03.2016
icon eye35
Новини Фото

ОСББ? ЧАС ВИЗНАЧАТИСЯ

Як ми вже писали в одному з лютневих номерів нашої газети, відповідно до чинного законодавства, до 1 липня 2016 року мешканці багатоквартирних будинків мають визначитися: або вони організовують ОСББ, або орган місцевого самоврядування призначає їм керуючого управителя. Ще є деякий час на роздуми. Але перш ніж визначитися, мешканці багатоквартирних будинків повинні розібратися в низці нюансів, знайти відповіді на питання, що їх цікавлять та бентежать. Аби допомогти своїм виборцям у цьому, депутат міської ради Михайло Роман організував для них зустріч з юристом міськради та досвідченим головою правління ОСББ.

Про те, що ці питання є дійсно наболілими, свідчить те, що на те зібрання у великому залі будинку влади зібралося немало людей (жителі 10-ти багатоквартирних будинків). Недивно, що вони задавали купу запитань – адже нововведення завжди сприймаються з пересторогою, з побоюваннями, до того ж їм болять проблеми, що накопилися роками.

Та спершу юрист міської ради Георгій Кавуля детально розповів про процедуру створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, давав поради, як поетапно, крок за кроком, юридично грамотно створити ОСББ. Своїм досвідом готовий щиро ділитися голова правління ОСББ «Жовтневий», що діє в багатоквартирному будинку №12 на вул. Корятовича, Михайло Баник. Звісно ж, ефективність господарювання залежить від відповідальності колективу, від самих мешканців. «Однак, якщо ми хочемо що-небудь змінювати – створюємо ОСББ і господарюємо самі. Рано чи пізно ми до цього повернемося. Берегово, приміром, уже майже повністю перейшло на форму господарювання ОСББ», – підсумував ту зустріч Михайло Роман, а «Новинам Виноградівщини» надав нижчеподаний коментар:

– Ініціатива проведення таких ось зустрічей мешканців багатоквартирних будинків належить міській раді, позаяк уже на рівні законодаства визначено, що до 1 липня 2016 року повинні бути створені ОСББ, або ж управління багатоквартирним будинком здійснюватиметься управителем. Сьогоднішні зібрання уже треті за рахунком. Нині проводилася зустріч для мешканців багатоквартирних будинків вулиці Лучкая. Наступну ж організуємо для вул. Зої Космодем’янської. Всі ці люди – мої виборці і моє завдання як депутата – допомогти їм у цій справі. Двічі ми вже проводили вуличні збори мешканців будинків. На зустрічі ми запрошували заступника міського голови Василя Ціцея, представників ВУЖКГ. Нині мешканцям багатоквартирних будинків юридичну консультацію надавав поради юрист міської ради Георгій Кавуля, а своїми порадами ділився досвідчений голова правління ОСББ Михайло Баник, який відверто і щиро говорить про все, що стосується створення ОСББ, бо він уже досконало знає про всі «підводні камені» цієї процедури. Побільше б таких людей – тоді у Виноградові вже давно ефективно діяли б усі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Приємним є й той факт, що міська рада йде назустріч таким ОСББ, максимально готова сприяти тому, аби у нашому місті створювалися об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і всіма силами по мірі можливостей буде їм допомагати. Що стосується законодавства, на жаль, так – проблема в тому, що багато будинків знаходяться в дуже плачевному стані, тож люди вагаються: як за таких обставин господарювати? Як брати на себе управління таким будинком і відповідати за це самостійно? Але ж відповідний Закон уже набрав чинності. А ось для будинку, який знаходиться в хорошому стані, то кращого варіанту, ніж створення ОСББ наразі немає. Тішить, що не зважаючи на ту пересторогу і побоювання, які люди відчувають, є активісти, які хочуть щось робити, щось змінювати.

Іще один нюанс: спільно з міською радою ми готуватимемо Програму підтримки ОСББ. Це питання вже узгоджене з міським головою Степаном Бочкаєм, який каже, що така Програма дійсно потрібна. І якщо депутати міськради її ухвалять, то вона вже в наступному році фінансуватиметься. Відтак у разі нагальних потреб ОСББ звертатимуться до міської ради й розраховуватимуть на її підтримку, бо відповідною Програмою будуть передбачені кошти на це. А щодо самих мешканців багатоквартирних будинків, то запитань у них настільки багато, що вже за треті збори ми не в змозі на всі відповісти.
Ганна КОБАЛЬ