icon clock02.06.2022
icon eye231
Новини Фото

Одночасно оформляємо паспорти громадянина України та для виїзду за кордон

У зв’язку із військовою агресією російської федерації на територію України, виникла потреба у швидкому та зручному оформленні або поновленні втрачених паспортних документів. Урядом прийнято Постанову, якою з 23 травня запроваджено експериментальний проект щодо одночасного оформлення (у тому числі і замість втраченого) паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Це унікальний проект, адже відомо, що раніше оформити закордонний паспорт можна було тільки за умови наявності ІD-картки. Надалі у разі втрати документів або необхідності їх обміну у зв’язку зі зміною персональних даних, людина може звернутися за одночасним оформленням ІD-картки та закордонного паспорта. Слід звернути увагу, що в рамках цього проекту, заява на оформлення закордонного паспорта особою з 14-ти років подається без присутності законного представника.
Так, відповідно до п. 3 Постанови КМУ від 07.05.2022 № 541 «Про реалізацію експериментального проекту щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон», документи для одночасного оформлення паспортів подаються до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, центру надання адміністративних послуг, державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, або його відокремленого підрозділу за місцем звернення.
Паспорти громадянина України та для виїзду за кордон оформлюються:
1) особі, яка досягла 14-річного віку, – на підставі заяви-анкети, поданої нею особисто;
2) особі, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, – на підставі заяви-анкети одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників (далі – законні представники);
3) особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я та потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, – на підставі заяви-анкети особи або її законного представника.
У заявах-анкетах для одночасного оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон зазначаються:
1) для оформлення паспорта громадянина України вперше – реквізити свідоцтва про народження, або відомості, що містяться в документі, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, або витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження особи, на ім’я якої оформлюється паспорт громадянина України;
2) для обміну паспорта громадянина України, оформлення паспорта громадянина України замість втраченого або викраденого – реквізити паспорта громадянина України, який подано для обміну або заявлено втраченим чи викраденим;
3) для обміну паспорта громадянина України для виїзду за кордон, оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого – реквізити паспорта громадянина України.
За одночасне оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон адміністративний збір справляється у порядку та розмірах, визначених законодавством для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяв-анкет для їх отримання або не пізніше ніж через 10 робочих днів та сім робочих днів з дня оформлення заяв-анкет для їх термінового отримання відповідно.
Вартість – 1105 грн. (обидва документи у звичайному режимі) та 1583 грн. (за обидва документи терміново).
У разі оформлення у 14 років сплачується лише вартість закордонного паспорта.
Так, з 23 по 31 травня нашим відділенням вже оформлено 10 таких документів.

Андрій Осташ, начальник Виноградівського відділу Головного управління Державної Міграційної служби