icon clock28.07.2016
icon eye88
Новини Фото

На Виноградівщині триває активна робота із залучення громадян на військову службу за контрактом

Останнім часом у центрі міста можна побачити намет, в якому розповсюджується друкована продукція і проводиться відповідна роз’яснювальна робота. Яка саме? Як виявилося, райвійськкомат продовжує працювати над комплектуванням підрозділів Збройних сил України контрактниками. Коментар з цього приводу нашому часопису надав районний військовий комісар Василь ЗУБАТОВ:

– Запозичивши досвід Луганської області, ми розгорнули в центрі Виноградова інформаційно-довідковий намет. Таким чином,  Виноградівським районним військовим комісаріатом організовано проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед місцевого населення по залученню громадян на військову службу за контрактом. Планувалося, що вона привертатиме увагу військовозобов’язаних – чоловіків, які б цікавилися військовою службою за контрактом, котрим ми б розповідали про умови її проходження та про її переваги і пільги. Але поки що біля цього інформаційного намету найчастіше збираються пенсіонери, які обговорюють політичні моменти суспільного життя. Проте, судячи з досвіду Луганської області, перші два тижні до їхнього агітаційно-роз’яснювального намету теж майже ніхто не підходив. Наша ж працює ще тільки тиждень і все-таки спостерігається зацікавленість людей умовами проходження контрактної служби. Власне, намет ми задіяли для мешканців віддалених сіл, які приїжджають до Виноградова в своїх життєвих справах (на ринок, в поліклініку чи в лікарню). Адже деякі люди з віддалених населених пунктів навіть не знають, що таке контрактна служба. Телебачення, можливо, не дивляться, зайняті своєю домашньою роботою. Тому ми й розгорнули агітаційно-роз’яснювальний намет для інформування населення про контрактну службу та її переваги, розвісили оголошення в автобусах, агітуємо людей за допомогою ЗМІ. Пояснюємо, що Виноградівський райвійськкомат запрошує всіх бажаючих на добровільних засадах на військову службу за контрактом у Збройних силах України. Причому заробітна плата – в залежності від посади та військового звання від 7 000 гривень (я дійсно офіційно можу заявити, що таке грошове забезпечення військовослужбовці отримують уже півроку). Міністерство оборони та держава виконують свої зобов’язання.
Найперше ми комплектуємо нашу 128-му гірсько-піхотну бригаду. Прерогатива  йде на комплектування закарпатських військових частин контрактної служби. Відповідно, Виноградів комплектує саме виноградівську військову частину, тобто, є можливість проходити службу за місцем проживання. Проте, слід зазначити, що військовослужбовці-контрактники повинні бути готові до служби в зоні АТО. Але ніхто не відправляється туди відразу ж, після укладання контракту. Спочатку кандидати на контрактну службу  проходять відповідну підготовку (або перепідготовку) в навчальних центрах Збройних сил України.
 Переважна більшість молоді звертається до райвійськкомату за рекомендацією друзів, знайомих чи односельчан, які вже служать на контрактній службі і розповідають, що зарплату (7000 грн. для солдата) дійсно виплачують, видають гарну форму, годують добре. Віднедавна ж вийшов новий наказ міністра оборони, який дозволяє брати на посади інструкторів, механіків-водіїв, командирів підрозділів і жінок. Останнім часом у нас оформляються три жінки.
Якщо ж повернутися до теми агітаційного намету, то мені б дуже не хотілося, щоб хтось порівнював його з якоюсь сектою чи з промиванням мізків населення – він діє, щоб донести до людей інформацію про контрактну службу і аби якомога більше людей дізналися про неї, тобто, з метою проведення  інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо пільг та гарантій військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом. До речі, по залученню кандидатів на військову службу за контрактом Виноградівщина серед інших районів області не пасе задніх. І я хотів би ще раз наголосити, що на теперішній час ми набираємо контрактників тільки на Закарпаття. Коли 128-ма бригада буде укомплектована, будемо комплектувати мукачівську або ж ужгородську військові частини (як місця постійної дислокації). Відтак військовослужбовці-контрактники повинні бути готові до проведення ротації.
Відрадно, що кількість хлопців та дівчат, які виявили бажання служити за контрактом, дедалі збільшується, ймовірно, враховуючи гарантований державою суттєвий соціальний пакет військовослужбовця. До того ж, разом із грошовим забезпеченням, що становить від 7000 грн., військовослужбовець матиме можливість здобути вищу освіту за державним замовленням та ряд інших пільг та переваг. За додатковою інформацією стосовно умов проходження контрактної служби можна звертатися до Виноградівського військкомату за адресою: м. Виноградів, вул. Миру, 53 або за телефонами: (03143) 2-23-91. Гаряча лінія: 050-82-96-756.
Ганна КОБАЛЬ