icon clock06.04.2017
icon eye138
Новини Фото

На передовій позиції

Виноградівський військовий комісаріат був створений, власне, відновив свою роботу 30 вересня 2015 року. Наразі в колективі працюють 4 офіцерів, двоє солдатів і 8 працівників, до числа яких входять і державні службовці (є також вакантні посади). Підполковник Василь ЗУБАТОВ очолює Виноградівський військкомат рік і три місяці. У переддень професійного свята військовий комісар розповів про робочі будні та здобутки колективу, про повсякденну роботу та взаємодію з органами влади:

– Приємно відзначити, що на рівні області наш військовий комісаріат займає перше місце за всіма напрямками діяльності. На другому місці то Хустський, то Іршавський чи Берегівський військкомати – хто як працює. Підсумки роботи військових комісаріатів підводяться кожного місяця. За минулий рік і з початку поточного року ось уже четвертий місяць – ми на передовій позиції серед восьми військкоматів другого розряду (розрядність залежить від кількості військовозобов’язаних). Але, я вважаю, що за деякими показниками випереджаємо й військові комісаріати першого розряду (Ужгородський та Мукачівський). При підведенні підсумків до уваги беруться, зокрема, оповіщення військовозобов’язаних призовників, трудова дисципліна колективу, показники стосовно контрактної і строкової служби та зборів резервістів.
Стосовно залучення до контрактної служби – Виноградівський військкомат дійсно на достойному місці (за минулий рік контракт зі Збройними силами України уклали  близько 60-ти осіб). Втім, хотілося б покращити цю ділянку роботи. Адже план виконуємо не на 100 відсотків, проте в цьому аспекті серед військкоматів нашого розряду нас ніхто не випереджає.
Наразі завершилася приписна кампанія (приписку пройшли 584 юнаки). Зараз ми починаємо роботу по призову до Збройних сил України. На сьогоднішній день відпрацьовано сільські та селищні ради. До речі, якщо раніше згідно Постанови Кабінету міністрів №921 оповіщення проводилося і видавалася повістка за підписом військкома і з печаткою військового комісаріату, то тепер це покладено повністю на органи місцевого самоврядування і відповідальність за це несуть голови сільських та селищних рад. Вони дуже не хочуть це робити, але ми складаємо на них адмінпротоколи і, таким чином, керівники органів місцевого самоврядування зрештою усвідомлюють, що зобов’язані і починають працювати щодо оповіщення призовників. З порозумінням ставиться до цього Оноцька сільська рада. Як мені доповідали, вона завжди була кращою в усіх аспектах військового обліку. Словом, усе залежить від керівника – як він ставиться до роботи.
Щодо співпраці з органами влади. Так, вона дійсно добре налагоджена. Військовий комісар – це, власне кажучи, військово-політична посада, це ніби певна ланка між військовими і гражданськими. Якщо він дійсно на своєму місці, якщо це досвідчена людина, яка вміє спілкуватися і при цьому не показувати свій характер та правильно виконує свої обов’язки – то неодмінно знайде підхід до влади. А загалом голова райдержадміністрації Михайло Русанюк завжди йде назустріч військовому комісаріату, старається сприяти у вирішенні всіх проблемних питань і викладається при цьому на всі 100 відсотків. Добре налагоджена співпраця та є порозуміння і з головою районної ради Віталієм Любкою. Співпрацюємо також із поліцією, прокуратурою, МНС, прикордонниками. Що стосується підприємств, то в аспекті співпраці найбільшу допомогу надає нам Виноградівське ВУЖКГ. Його керівник Михайло Білинець та міський голова Степан Бочкай – це люди слова. Якщо вони сказали, що зроблять ту чи іншу справу – то вони це неодмінно виконають. Хоча деякі керівники, які працюють у Виноградівському районі, можуть тільки пообіцяти і нічого не зробити…
Так, за показниками роботи військового комісаріату – щоденна робота його колективу. Я дійсно задоволений ним. Маю з чим порівняти (беручи до уваги свій попередній досвід). Специфіка роботи військових комісаріатів на теренах усієї України однакова, але виконують її різні люди. В зв’язку з цим я хочу сказати, що на Закарпатті дуже трудолюбиві жінки. Якщо вони працюють, то на совість і доводять усі справи до їх логічного завершення. Їхню сумлінність та відповідальність я помітив уже з перших днів роботи на посаді військового комісара. Наразі у нас працює молодий, згуртований, потужний колектив, здатний виконати будь-які завдання.
Ніде правди діти, після шести хвиль мобілізації відношення людей до військкоматів негативне. Тому ми працюємо з тим, аби зняти цю напругу та недовіру, їздимо по селах, ведемо роз’яснювальну роботу щодо контрактної та строкової служби. А користуючись нагодою, я б хотів привітати своїх колег із професійним святом і побажати їм міцного здоров’я, терпіння й надалі так же працювати, як і наразі, аби ми, працівники районного військового комісаріату, заслужили більше шани та поваги від населення Виноградівщини.
Ганна КОБАЛЬ