icon clock04.12.2015
icon eye30
Новини

МИ – ПРОТИ НАСИЛЬСТВА

Впродовж останніх років з 25 листопада  по 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства», в рамках якої місцевими структурними підрозділами, відповідальними за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї із залученням представників правоохоронних органів, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управлінням освіти, молоді та спорту проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї. Цьогоріч тематичне засідання «круглого столу» на тему: «Порушення основних прав та свобод людини» проходило в актовому залі Виноградівського технологічного коледжу Мукачівського МДУ. На актуальності та злободенності тематичної площини заходу в своєму вступному слові наголосила керівник навчального закладу Цветана Ісак. «Насильство породжує насильство», – констатувала вона, звертаючись до студентства, тож саме до обговорення та вирішення проблеми «Як боротися з цим явищем?» й спонукала всіх учасників зібрання.
 – До управління соціального захисту населення РДА протягом 11 місяців 2015 року надійшло 105 звернень від громадян щодо вчинення насильства в сім’ї. Майже 92% з них – від жінок. У 7-ми випадках із них задіяні й діти. Щоправда, слід відмітити, що кількість звернень щодо вчинення насильства в сім’ї зменшилася – за аналогічний період минулого року було зафіксовано 185 звернень з приводу насильства, – підкреслила в своєму виступі начальник відділу у справах  сім’ї та жінок управління соціального захисту населення РДА Ольга Ковач.
Відтак про методи подолання насильства, його причини та форми, зокрема, в учнівському середовищі, вела мову директор центру практичної психології та соціальної роботи Світлана Тодавчич. На відповідальності, яку несуть кривдники, та покаранні за вчинення насильства акцентував увагу студентів коледжу заступник начальника сектору дільничних інспекторів Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції ГУНП в Закарпатської області Маріан Зелді. Уважно дослухалася студентська молодь до виступів фахівців, які повсякденно стикаються в своїй роботі з проявами агресії та випадками насильства в сім’ї. Тож як протидіяти цьому принизливому для людської гідності явищу? Вірогідно, відповіді на ці питання юнь шукала не тільки в обговореннях спеціалістів місцевих структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства у сім’ї, але й у відеороликах, які не залишили байдужими нікого з присутніх у залі й закликали «Ми – проти насильства».
Відтак тематичні обрії обговорення «круглого столу» дещо розширилися – йшлося не тільки про прояви насильства в сім’ї, але й про торгівлю людьми, суїцид та профілактику розповсюдження ВІЛ/СНІДу. Свої погляди на подолання та попередження цих проблем у своїх виступах висвітлювали заступник начальника служби в справах дітей Мар’яна Палінчак та начальник відділу соціальної роботи ВРЦСССДМ Світлана Клим. Відчувалося, що повчальна інформація та цікаві відеопрезентації спонукали студентську юнь до роздумів та відповідних висновків: побороти насильство і протидіяти йому можна.
Ганна КОБАЛЬ