icon clock10.03.2016
icon eye20
Новини Фото

Медаллю «Захиснику Вітчизни» нагороджено двох виноградівських військовослужбовців

За особисту мужність і відвагу, виявлені у захисті державних інтересів, зміцнення обороноздатності та безпеки України до нагородження медаллю «Захиснику Вітчизни», згідно Указу Президента України, представлено двох виноградівських військовослужбовців – учасників бойових дій на Сході країни Олександра Ласькова та Іллю Нодя. Відтак в урочистостях з нагоди нагородження воїнів узяли участь волонтери, воїни місцевої військової частини, представники влади та громадських організацій. Перш ніж привітати та вручити відзнаки бійцям, голова райдержадміністрації Михайло Русанюк  зазначив:

– Більше 400 жителів Виноградівщини беруть активну участь в антитерористичній операції. Частина з них і зараз знаходиться на Сході України, частина – демобілізовані, інші знаходяться на строковій службі чи на навчаннях. Але в будь-якому випадку кожен воїн захищає честь, цілісність та незалежність нашої держави. Сьогодні ж ми маємо можливість відзначити одних із найкращих бійців. Але одинадцять матерів, на жаль, не дочекалися повернення своїх синів.

Відтак учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих земляків.

Теплими, вдячними словами керівник району відзначив участь в антитерористичній операції й тих людей, підтримка яких на передовій просто неоцінима – волонтерів, учнів, трудових колективів, бюджетних установ, підприємців та пересічних громадян, які допомагають нашим воїнам на Сході. Честь і хвала всім, хто долучається до такої благородної роботи.

Щирі вітання адресували нагородженим бійцям учасники урочистостей. А координатор «Руху підтримки закарпатських військових – Виноградів» Михайло Роман, зокрема, висловив сподівання, що такі вшанування та нагородження наших земляків-військовослужбовців стануть доброю традицією, адже всі, хто боронить Україну, заслуговує на відзнаку. Проте, як зазначив він, найвищою нагородою для бійців є наша шана, подяка та пам’ять про героїв. Про мужність та відвагу, проявлені на передовій, а також про те, що Виноградівщині, яка є батьківщиною героїв, дійсно є ким гордитися, вів мову військовослужбовець, член правління громадської організації «Союз ветеранів АТО, волонтерів «Патріот» Віталій Галас. 

«Звичайно, отримувати нагороду – це почесно. Нагородження медаллю «Захиснику Вітчизни» було для мене приємною несподіванкою», – сказав, зокрема, боєць Ілля Нодь, розповідаючи представникам місцевих ЗМІ про свою службу в зоні АТО.

А старший сержант, командир мінометного розрахунку Олександр Ласьков розповів:

– В зоні АТО я служив 10 місяців (був мобілізований), мав поранення. Достовірно не знаю, за що мене представлено до нагороди. Можливо, за те, що виводив бійців з Дебальцева – наш підрозділ виходив останнім… Думаю, що настане час, коли мій син (наразі Леоніду 5 рочків) буде гордитися своїм батьком як захисником України. Але, на мою думку, державними нагородами слід відзначати тих, хто загинув там, на Сході нашої країни, хто віддав життя за незалежність і цілісність держави. Не можу нині не згадати полеглого героя Адальберта Ковача – він прикривав мій тил. Тому, вважаю, що ці нагороди більше заслужили сім’ї загиблих воїнів АТО.

Відтак по закінченні урочистостей нагороджені військовослужбовці поклали квіти шани до пам’ятника загиблим героям.
Ганна ІВАНІВ