Кожен українець з 1 січня може безкоштовно отримати 5 LED-ламп

Із січня 2023 року, у рамках Державної програми із безплатної заміни населенню 50 мільйонів застарілих ламп розжарювання на нові світлодіодні, українці зможуть безкоштовно замінити старі лампи розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи. Про це розповіла перший віце-прем’єр-міністр України-міністр економіки Юлія Свириденко під час телемарафону.
Програма реалізовуватиметься через «Укрпошту». Людині потрібно буде попередньо залишити заявку про участь, а потім прийти до відділення «Укрпошти» та обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових.
«Зараз, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, зокрема нетрадиційні, заходи щодо енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може заощадити країні в піковий годинник до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн. LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактора атомної електростанції», – наголосила міністр економіки.
«Ця програма стартуватиме з нового року. Це означає, що люди віком від 18 років можуть прийти до «Укрпошти» або залишити свою заявку спочатку на порталі «Дія», а потім прийти до відділення «Укрпошти». Одна людина може замінити п’ять таких лампочок», – сказала Свириденко.
Взяти участь у програмі зможе кожен повнолітній українець чи українка.
Свириденко зазначає, що заміна ламп дозволить заощадити країні електроенергію в піковий годинник. А заміна старих ламп на 50 мільйонів LED-лампочок розвантажить роботу реактора атомної електростанції.
Міністр додала, що поки що немає чітких термінів дії програми.
Ми зробимо програму достатньо довгою, щоб усі громадяни України, які хочуть замінити ці лампочки могли реалізувати цю можливість. Точно січень, лютий, березень», – сказала вона.
Зазначимо, що Президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» заявив, що дефіцит енергосистеми України могли б суттєво перекрити 50 мільйонів LED-ламп, придбання яких можуть профінансувати міжнародні партнери.
Згодом стало відомо, що Європейський Союз профінансує закупівлю близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України.