icon clock21.06.2022
icon eye222
Новини Фото

Командир 59-ї ОМБр ОК «Південь» Вадим Сухаревський отримав звання Герой України

Президент України Володимир Зеленський минулого тижня відвідав передові позиції українських військ у Миколаївській області. Про це повідомляє Офіс Президента України. Глава держави заслухав інформацію щодо оперативної ситуації на фронті, поспілкувався із захисниками та вручив їм державні нагороди.
Орденом «Золота Зірка» з присвоєнням звання Героя України нагороджено полковника Вадима Сухаревського, командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ, котрий з 24 лютого самовіддано бере участь у відбитті російської агресії. Під його командуванням підрозділи бригади успішно виконують бойові завдання на території Миколаївської та Херсонської областей, завдаючи значних втрат противнику.
Автобіографічна довідка:
Начальник штабу 35-ї бригади морської піхоти, командир 503-го батальйону морської піхоти, до того – військовослужбовець десантних військ має позивний «Борсук». Народився Вадим Оле́гович 6 жовтня 1984 року в м. Берегове. Закінчив Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою
З лютого по жовтень 2004 року у складі 6-ї окремої механізованої бригади брав участь у Миротворчій місії в Іраку. Учасник битви за Ель-Кут.
2009 року закінчив Львівський інститут Сухопутних військ Національного університету «Львівська політехніка» за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів».


У 2011 році – старший лейтенант, командир аеромобільної роти 80-го окремого аеромобільного полку. Командир полку Віктор Копачинський відзначив В. Сухаревського як одного з двох кращих командирів рот полку.
13 квітня 2014 року взяв участь у першому бою війни на Донбасі – біля Семенівки. Старший лейтенант відкрив вогонь зі свого БТР по бойовиках Ігоря Гіркіна, що атакували бійців спецпідрозділу СБУ «Альфа».


16 серпня 2014 року був поранений у боях під Красним.
З 2014 по 2016 рік навчався у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського.
З 2016-го – командир 1-го лінійного батальйону 36-ї бригади морської піхоти. Виконував завдання на Маріупольському напрямку.
У червні 2020 року отримав звання підполковника.
З 2021 року – начальник штабу 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.
З лютого 2022 року – командир 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.
18 червня 2022 року нагороджений званням Героя України. На той час мав звання полковника.
Нагороди:
Орден Богдана Хмельницького III ст. (19 липня 2014) – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.
Орден «Народний Герой України» (2.08.2015).
Орден Богдана Хмельницького II ст. (2 грудня 2016) – за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання військового обов’язку, та з нагоди Дня Збройних Сил України.
Орден «За мужність» III ст. (4 грудня 2020) – за особисті заслуги у зміцненні обороноздатності Української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.
Звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (18 червня 2022) – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Вл. інф.